2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb XIII.kerület

Különdíj a Láng Művelődési Központ felújításáért

A kerület a FIABCI Hungary XXI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán a Láng Művelődési Központ felújításáért megkapta a Budapesti Építész Kamara különdíját.

Retró stílusban újult meg a művelődési ház (Fotó: Máté Krisztián)


A Láng Művelődési Központ és annak elődei mindig meghatározó szerepet töltöttek be a XIII. kerület kulturális, civil életében, ma már a különlegesen felújított épületben, a Rozsnyay utcában. Országos hírű volt a vasútmodellező klubja. Mindig feladatának tekintette az öntevékeny művészeti csoportok felkarolását. A hetvenes évek tovább öregbítették a „Láng” hírnevét azzal, hogy a művelődési ház helyet adott rock- és beatzenekarok bemutatkozásának, hozzájárult azok elindulásához. Évekig a Láng Művelődési Központ aulájában tartották a lottósorsolást; a mostani felújítással megőrizték a majdnem egy méter átmérőjű régi totó-lottó szimbólumot. A felújítást egy évvel ezelőtt fejezték be, amolyan retró hangulatban, hiszen a Láng  építészetileg és jellegzetes belsőépítészeti megoldásaival olyan értéket képvisel, amelyet a felújítás során érdemes volt megmenteni. A kerület tájékoztatása szerint ennek megfelelően átörökítették az épület építészeti értékeit, miközben energetikai szempontból, gépészetileg és egyéb belsőépítészeti szempontokból is teljesen korszerű lett az épület.

 

A színházterem minden igényt kielégít


A színháztermet a legmodernebb technikával alakították ki (Fotó: Máté Krisztián)

A színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel – egyebek mellett energiatakarékos LED-es színházi lámpákkal – alakították ki. A beépített berendezések a színházi előadások, a koncertek és a konferenciák eltérő igényeit is képesek kiszolgálni.

 

 

 

 

 

A gyári sportkörhöz kötődően indult
A Láng kultúrház a gyári sportkörhöz kötődően indult a harmincas évek végén, az 1929-ben alakult Tisztviselői Dalkörrel, a biliárd-, turista-, fotó-, bridzs- és műkedvelő-szakosztállyal. Utóbbi a későbbi színjátszócsoport elődje. A művelődési otthonok alapításával a Láng kultúrház művelődési otthon lett. A meglévő amatőr művészeti csoportok – szimfonikus zenekar, dalárda, színjátszók – mellett újak is formálódtak, például fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport. Idővel megszervezték a Dolgozók Általános Iskoláját, s különböző szakmai tanfolyamokat is indítottak.

Kapcsolódó Cikkek