EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb II.kerület

Kultúrák és korok találkoznak Budán a Gül Babában

Kultúrák és korok Budán címmel nyílt új időszaki tárlat, amely 3 hónapon keresztül, hétfő kivételével 10–18 óráig látogatható a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen. A tervezők olyan tárlatot hoztak létre, amelybe belépve a látogató úgy érezheti, egy időgépben utazik.

A tárlat Budapest történetének hét kiemelkedően fontos korszakának hangulatait eleveníti fel interaktív eszközök és egy-egy jellegzetes tárgy segítségével. A kiállítás egészen a IX. század végétől indul, amikor a honfoglaló magyarok megérkeztek a Kárpát-medencébe és a Duna átkelőhelyei miatt a későbbi Budapest térsége is fontos helyszín volt a számukra. A kiállítás interaktívan mutatja be a középkor jellegzetességeit, valamint a révet, amelynek köszönhetően kialakult Pest városa. Láthatjuk, hogy a tatárjárás során milyen komoly károkat szenvedett a terület és azt is, hogy emiatt IV. Béla király a túlparton, a Várhegyen alapította meg Budát, amely hamarosan uralkodói központtá fejlődött. A kiállítás bemutatja a török hódítást és Buda visszafoglalását is, valamint az azt követő újjáépítést, melynek köszönhetően Buda és Pest fejlődése új lendületet kapott. Emellett nemcsak a két város fejlődését, hanem a tárlat helyszínéül szolgáló Gül Baba Türbéjének fél évezredes történetét is korabeli ábrázolásokon ismerhetik meg a látogatók.


A kiállítás bemutatja a török hódítást és Buda visszafoglalását is

Török sírkápolnából
magyar kiállítóhely

Türbe és rózsakert )Fotó: Cser Dániel)

Gül Baba türbéje egy XVI. században épült török sírkápolna a budapesti Rózsadombon, a Margit híd budai hídfője közelében, a Mecset utca 14. szám alatt. A sírkápolna és kert felújítása 2018-ban készült el. Jelenleg a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely működik benne. A Gül Baba rózsakertjét tervező Andor Anikó idén elnyerte Az év tájépítésze díjat.
 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.