EUR: 353,64 Ft
CHF: 332,32 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Külföld

Lezuhant egy gyakorlatozó vadászgép, a pilóta életben maradt

Gyakorlatozás közben lezuhant egy Szu-57-es típusú, ötödik generációs orosz vadászrepülőgép Oroszország távol-keleti részén, a pilóta életben maradt – közölte kedden egy helyi tisztviselő.

Az orosz Egyesült Repülőgépgyártó Vállalat (OAK) közleményben tudatta, hogy Komszomolszk-na-Amure város közelében érte baleset a Szu-57-est. A pilóta katapultált, a gép elvesztésén kívül más kár nem keletkezett.


Egyelőre nem ismeretes, hogy mi okozta a balesetet.

A Szu-57-es típus, amely első repülőútját 2010-ben teljesítette, Oroszország legfejlettebb vadászgépe. A lopakodó kialakítású harci gép a legkorszerűbb eszközökkel és fegyverzettel van felszerelve. A Szuhoj-tervezőiroda azért fejlesztette ki ezt a két hajtóműves gépet, hogy versenyre keljen az Egyesült Államokban gyártott F-22 Raptor nehéz vadászbombázóval.

A mostani az első balesete a Szu-57-es típusnak. A gépből eddig tízet gyártottak a Szuhoj Komszomolszk-na-Amure városában működő gyárában, hogy teszteljék és értékeljék harci képességeit. Két ilyen típusú gépet fegyverzetük tesztelésére Szíriába vezényeltek, amikor Oroszország katonai segítséget nyújtott a közel-keleti arab országnak.

Az orosz légierő 76 ilyen vadászrepülőt rendelt meg, amelyeket 2028-ig kell leszállítani.

Kapcsolódó Cikkek