2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Békéscsaba

Már visszahelyezték a vitorlákat

Javában zajlik a békéscsabai Gyulai úti szélmalom felújítása. Ezúttal az egyenként közel egytonnás vitorlákat helyezték vissza a szakemberek. A munkálatok kezdetekor tartott sajtótájékoztatón Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója a malmok történetével kapcsolatban elmondta, hogy az országban jelenleg körülbelül 50 szélmalom található, ezek közül 20-25 védettséget élvez. Ilyen a békéscsabai Gabonamúzeumnál lévő, műemlékként nyilvántartott malom is. Idén a Városfejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában újítják fel. Lecserélik a tetőt, és négy új szélvitorlát kap. Ezeket helyezték fel most. Emellett a malom meghajtó főtengelye, egy több mint egytonnás faszerkezet is megújul.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.