EUR: 355,01 Ft
CHF: 331,19 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Pécs

Még több támogatás a méhészeknek

Pécs méhészeit is érinti a kormány programja, amellyel támogatja az ágazatot. A cél, hogy megszüntessék a hazai termelők versenyhátrányát a rosszabb minőséget termelő nagyvállalatokkal szemben.

A Baranya megyei termelők is fellélegezhetnek: a nemzeti méhészeti program részeként 2020-tól 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek – mondta Nagy István agrárminiszter múlt vasárnap Gödöllőn. A tárcavezető a magyar méhészek XI. világtalálkozóján kijelentette: a magyar méhészet kicsi, de stratégiai fontosságú ágazat, amely nélkül nagy ágazatok kerülnének bajba.


A cél, hogy a hazai méhészek ne legyenek versenyhátrányban a nemzetközi nagyvállalatokkal szemben (fotó: archív)

Hangsúlyozta: a méhek által végzett beporzás nélkül a biológiai sokszínűség kerülne veszélybe. Erre való tekintettel a kormány ebben az évben bevezette a beporzási támogatást, amelynek összege méhcsaládonként 500 forint volt. Ezt jövőre 1000 forintra emelik – tette hozzá Nagy István.

Mennyivel emelkedik?

A 25 százalékos emelés azt jelenti, hogy a méhészek számára elérhető forrás 998,5 millió forintra bővül – fejtette ki Nagy István.

Nagy István beszélt arról, hogy az Európai Unión kívüli országokból, főként Kínából érkező méz gyakran gyengébb minőségű. A magasabb technológiai színvonalon és magasabb élelmiszer-biztonsági feltételek mellett termelő tagállami méhészek nehezen bírják az árversenyt, aminek hosszabb távon az lehet a következménye, hogy piaci alapon egyre kevésbé lesz fenntartható a méhészeti tevékenység.


Az agrárminiszter kiemelte: a méhészet gazdaságosságának csökkenése miatt egyre kevésbé választják a fiatalok a méhészkedést. Ezzel nem az a legnagyobb probléma, hogy 30 ezer tonna méz helyett csak 15 ezer tonnát termelnek, hanem hogy a méhcsaládok csökkenésével elmaradhat a beporzás, aminek már nemzetgazdasági következménye lehet.

Méhészet helyben

A méhészet Pécsen és egész Baranya megyében fontos ágazatnak számít. A helyi termelők tevékenységét az Országos Magyar Méhészeti Egyesület fogja össze. A méhcsaládok pusztulása itt is óriási gondot jelentett, hatalmas segítséget fog nyújtani a kormány támogatása.

Kapcsolódó Cikkek