EUR: 353,41 Ft
CHF: 328,02 Ft
2020. július 16., csütörtök
Valter

Egyéb XXIII.kerület

Megduplázták a csapadékvíz-tározó kapacitását

Idén ősztől már a korábbi záporvíz dupláját képes tárolni − későbbi szennyvíztisztítás érdekében − a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe. A többszöri, nagy mennyiségű esőzések miatt volt szükség a bővítésre.

Odabent egy más világ tárul elénk
(fotók: MTI/Bruzák Noémi)

Élő növények gyökérzete tisztítja a szennyvizet

A szenny- és csapadékvíz együtt, egyesített csatornarendszeren keresztül érkezik be a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepre. Itt már 19 éve üzemel záporvíztározó abból a célból, hogy az extrém esőzés idején a hígított szennyvizet felfogja: egyrészt azért, hogy a telepet megkímélje egy elöntéstől, másrészt pedig azért, hogy tisztítást követően kerüljön vissza az élő vízbe.


Az özönvízszerű esőzések kezelése érdekében idén tavasszal kezdődött meg a záporvíztározó bővítése. 2019. október elejétől az eddigi háromezer-háromszáz helyett hétezer köbméter záporvíz tárolására és azt követő tisztítására képes a telep, a nyolcvanezer köbméteres napi kapacitása mellett. A beruházásnak köszönhetően tovább javul a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízminősége.

Nem bírta a város a terhet

Az elmúlt évtizedekben a fővárosban a beépített, lebetonozott, burkolt felületek nagysága rohamosan nőtt, csökkent a városban a zöldfelület, és ezért kevesebb víz tud beszivárogni a talajba, ugyanakkor a csapadék intenzitása és gyakorisága is jelentősen megnőtt. Ezek miatt, nagy záporok esetén, az elvezető- és tisztítóművek terhelése egyre nagyobb.

Máshol is ilyet használnak

Hó lepte be a telepet múlt héten

Hasonló rendszerek működnek európai nagyvárosokban is, ahol a felhőszakadások nagy elöntéseket és tisztítatlan vízlevezetéseket okoztak.

A Dunán is segít

A telep a Soroksári Meddőhányó utcában található

2009 óta Budapesten a csapadékmentes időben keletkezett szennyvíz száz százaléka biológiai tisztítást és tápanyag-eltávolítást követően kerül az élő vízbe. A beruházásoknak köszönhetően tovább javult a Duna vízminősége, beleértve a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág tápvizének minőségét is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezt a strandot kár lenne kihagyni!

  Ezt a strandot kár lenne kihagyni!

  A szemnek is élmény, de ott lenni az igazi. A nyár legnagyobb vizes szenzációja a nem egészen egy hónapja átadott debreceni, Aquaticum strand.

 • Elkészült a nemzeti konzultáció honlapjának akadálymentesítése

  Elkészült a nemzeti konzultáció honlapjának akadálymentesítése

  Elkészült a Nemzeti Konzultáció honlapjának akadálymentesítése, így a kitöltése minden magyar polgár számára biztosított – közölte Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a Magyarország Kormányának hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban.

 • Részleges látogatási tilalom

  Részleges látogatási tilalom

  A betegek védelmében, óvatosságból részleges látogatási tilalmat rendelt el, a súlyos állapotú betegeket kezelő intenzív részlegeken és a nagy forgalmú Sürgősségi Osztályon.

 • Bódog-idők jönnek Kispesten

  Bódog-idők jönnek Kispesten

  A Magyar Kupa győztes Honvéd labdarúgói augusztusban az Európa Liga selejtezőit kiemeltként kezdhetik. Újra piros-feketébe öltözik Baráth Botond és Zsótér Donát is, akiket a tavaly a Kisvárdát az NB I-ben tartó Bódog Tamás készíti fel az új idényre.