2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Veszprém

 Megfestett tér-idő szeletek

A möbius formája behálózza Haász Katalin alkotóterét. A festő geometrikus alkotásaiból nyílt kiállítás az átrendezett Vass Gyűjteményben.

A 15 alkotásból álló most bemutatott sorozat a ponttal, mint a pillanattal és a párhuzamos vonallal, mint tér-idő szelettel foglalkozik (fotó: Szalai Csaba)

Haász Katalin 1998-ban festett először Möbius képet, ami azóta is központi témája. A Vass Gyűjteményben megnyílt Pillanatok műve című kiállításon bemutatott festmények ezen a – magába visszatérő, a végtelenségig csavarható, tekerhető, alakítható – szalagon alapuló vonalrendszernek a használatával jöttek létre.


A 15 alkotásból álló most bemutatott sorozat a ponttal, mint a pillanattal és a párhuzamos vonallal, mint tér-idő szelettel foglalkozik.

Hegyeshalmi László szerint a kiállítás-megnyitó a kreatív szellem ünnepe (fotó: Szalai Csaba)

– Tiszta értékrendek mentén elrendezett vetületek elevenednek meg a festő alkotásaiban. A képeket nézve a tágasság és a tér, a közelítés és távolítás érzése jelenhet meg bennünk. A falakon egy végtelenül megélt őszinte személyességet láthatunk, aminél per pillanat nem lehet elképzelni önazonosabb és őszintébb festészetet – mutatta be a kiállítást a szombati megnyitón Aknai Katalin művészettörténész.


A Möbius-szalag kétdimenziós felület, aminek különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van (fotó: Szalai Csaba)

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója úgy fogalmazott, ünnepelni jöttünk a kreatív szellemet és művészetet. – Második kiállításmegnyitónak is felfogható, hogy az épületbe lépve Vass László Gyűjteménynek átrendezett kiállításával találkozhatunk, ami már a nyolcadik olyan állandó kiállítás, ami közösen a Vass Lászlóval kialakított koncepció mentén született meg – mondta.

A Haász Katalin Pillanatok műve című kiállítás 2020. február 29-ig tekinthető meg a Modern Képtár Vass László Gyűjtemény galériájában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.