2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Szombathely

Megkezdődött a Szombathelyi Képtár felújítása

Kívül-belül korszerűsítik az utolsó, rendszerváltás előtt épült magyarországi múzeumot. Várhatóan 2020 októberében veheti újra használatba a város a megújult intézményt.

Már felállványozták az épületet Fotó:CSG

Mátis Lajos tervei alapján 1985-ben épült a Szombathelyi Képtár. Az elmúlt három és fél évtizedben jelentősebb munkálatokat nem végeztek az épületen, állaga mostanra leromlott. Az épület összesen 2000 négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkezik, ami három, egyenként nagyjából 500 négyzetméteres kiállítóteret jelent, emellett több kisebb helyiség nyújt lehetőséget kamarakiállítások rendezésére. A múzeumhoz tartozik még restaurátorműhely, szakkönyvtár, adattár, konferencia- és vetítőterem, valamint gyermekfoglalkoztató.


A kiállítóterek is megújulnak Fotó: szombathely.hu

A munkálatok során külső parkosítással rendezik a múzeum környezetét, felújítják az épület tető- és homlokzati szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, valamint a hő- és vízszigeteléseket. A kiállítótereket korszerűsítik, új műtárgyvilágítási rendszert építenek ki, valamint létrehoznak egy múzeumshopot és büféteret.

A beruházás 838 millió 140 ezer forintból valósul meg. A munkálatok várhatóan 2020 októberéig tartanak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.