2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Meglátogatta a megszúrt tanárnőt a késelő diák apja

Hétvégén letartóztatták a 17 éves H. András Csabát, aki a múlt héten Győrben egy késsel súlyosan megsebesítette tanárnőjét a fizikaórán, miután hármast kapott a dolgozatára. Rettegett attól, hogy 4,5 alá esik az átlaga, és azt mondta, nagy volt rajta a nyomás. A kést az édesapjától kapta, aki nemrég meglátogatta a megszúrt tanárnőt a kórházban.

Győr, 2019. december 5.
Rendőrautók a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma előtt 2019. december 5-én, miután az iskolában késelés történt. Sajtóinformációk szerint egy diák késelt meg egy tanárt.
MTI/Krizsán Csaba

 

Édesanyja kíséretében érkezett a Győri Járásbíróság épületébe a 17 éves H. András Csaba, aki csütörtökön megkéselte tanárnőjét, B.-né N. Mónikát, miután az 3-ast adott a matekdolgozatára. A bíróság másfél órás meghallgatás után elrendelte a fiú letartóztatását, aki elismerte és megbánta tettét, az mondta, nem akarta megölni a tanárát.


Az M1-nek a tizedikes diák osztálytársai azt mondták, hogy a támadót ők fegyverezték le. Egyikük szerint a 17 éves fiú egyszer csak odament a tanárnőhöz a fizikaórán, mondván, mutatni akar valamit a füzetében, majd késsel többször megszúrta őt. A pedagógus sikítva a földre esett, ekkor több diák felsegítette, kivezette a teremből, és amint lehetett, hívta a mentőket. A késelő beült a tanári székbe, és ott várta meg a rendőröket.

– A fiú édesapja meglátogatta a kórházban a tanárnőt, együtt sírtak egy órán keresztül – nyilatkozta dr. Faragó Péter, a diák ügyvédje. Elárulta, hogy a támadáskor használt kést védence – folytatva a családi hagyományt – az apjától kapta.


András ezzel tíz centiméter  pengehosszúságú késsel támadott Fotó: police.hu

Fotó: Kisalföld/Baranyi Edina

 

Már az óra elején fenyegetőzött

Osztálytársai szerint András már az óra előtt kijelentette: ha hármast kap a dolgozatára, leszúrja a tanárnőt, ő ugyanis ötöst akart. A diák állítólag rettegett attól, hogy 4,5 alá esik az átlaga.

Szigorítanák a házirendet

Szakpszichológusok elhelyezésén és a házirend szigorításán gondolkodnak az iskolában – hangzott el az M1-en.

Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja azt mondta: végig kell gondolni, hogy milyen szigorításokkal, kontrollal tudják kézben tartani a dolgokat.

– Ezzel együtt az is nagyon fontos, hogy felhívják a tanárok, diákok figyelmét arra, hogy ha bármelyik diáknál problémát észlelnek, vagy meggondolatlan kijelentéseket hallanak, azt nem szabad félvállról venni – tette hozzá.

Az iskolában a pénteki tanítás osztályfőnöki órával indult. Az érintett osztályhoz pszichológusok is érkeztek.

Minden szükséges segítséget megkap a tanárnő

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megdöbbenéssel fogadta a késelés hírét. Palkovics László tárcavezető telefonon kért tájékoztatást az áldozatot ellátó kórháztól a pedagógus állapotáról. A minisztérium minden szükséges segítséget és támogatást kész megadni a tanárnőnek és családjának, valamint az iskolának is.

A kórház orvos igazgatója, Oláh Attila a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: a tanárnőt súlyos állapotban, eszméletlenül szállították kórházba. Bár a kés nem ért létfontosságú szerveket, légmell alakult ki nála, amit sikerült orvosolni, de sérülései miatt műtét vár rá.

Időzített bomba volt a fiú

– Nagy frusztrációt élhetett át, ami agressziót okoz, és ez akár kontrollálatlan cselekedetekhez is vezethet – kezdte a Lokálnak Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

– Az ilyen ember egy időzített bomba, amit a környezet sokszor nem is vesz észre. Ők gyakran nagyon mélyen elfojtják az érzéseiket, félelmeiket, zárkózottak. Ilyenkor elég egy kis inger, például egy rossz dolgozat, ami az utolsó csepp lesz a pohárban, és robbannak. De senki se gondolja, hogy ennek a viselkedésnek a rossz dolgozat a fő oka, ez már csak az utolsó volt, amit a fiú nem tudott kezelni. Feltételezem, hogy az elmúlt időben valami trauma érhette, és esetleg terhelt családi háttere lehetett – magyarázta a szakértő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek