EUR: 337,18 Ft
CHF: 317,74 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Megtalálták a 20 éve eltűnt Garibaldi-pajzsot

Egy római lakásban találták meg az olasz műkincsrendőrök a Garibaldi pajzsának nevezett bronzszobrot, amelyet Szicília népe adott ajándékba hálája jeléül a tábornoknak 1878-ban – írta pénteken az Il Tempo olasz napilap.

Az Olaszország egyesítéséért folyó harcban Giuseppe Garibaldi (1807-1882) olasz hazafi és tábornok 1860-ban szállt partra a szicíliai Marsalánál ezer vörösinges katonájával.


A 118 centiméter átmérőjű, nagyjából 50 kilogrammos bronzszobrot Antonio Ximenes, Ettore Ximenes neves szobrász apja készítette.

A pajzs közepén a tábornok portréja látható, körülötte allegorikus alakok, akik a legfontosabb olasz városok címerét viselik. A pajzsot babérkoszorú övezi, az ezer vörösinges neve olvasható rajta.

Az alkotást Garibaldi Róma városának ajándékozta, a Capitolium múzeumában őrizték. Később a Museo Nazionale del Risorgimentóba, az olasz egyesítés emlékmúzeumába vitték, ahol több kiállítás katalógusában is szerepelt, utoljára 1982-ben, Garibaldi halálának centenáriuma alkalmából.

Egyelőre nem tudni, hogy a felbecsülhetetlen kulturális értékű bronzpajzs hogyan tűnhetett el a múzeumból és hogyan került egy római építész lakásába, ahol végül megtalálták. Az olasz rendőrség műkincsekre szakosodott egysége, a TPC (Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale) nyomozása alapján a 2000-es évek elején lophatták el a pajzsot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

    Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

    Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

  • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

    Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

    Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.