2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Szolnok

Megújul a Baross út egyik legszebb lakóháza

A Baross és a Petőfi Sándor út találkozásánál álló kívül romos ház hamarosan új külsőt kap a lakók és az ott üzemelő Dreher étterem tulajdonosa közbenjárásának köszönhetően.

Aki rendszeresen jár-kel Szolnok egyik főutcáján, annak bizonyára feltűnhetett, hogy a Baross út 7. szám alatt lévő ház külseje már igen romos állapotban van: omladozik a vakolat, kilátszanak a téglái, és a tetőszerkezete is rossz állapotban van. A patinás épület jobb sorsa ítéltetett, ezért indult el néhány hete a tatarozása, és az egyik fele már el is készült.


A szakemberek úgy gondolták, hogy megpróbálják az eredeti állapotát visszaállítani, így sárga festést kapott a Kós Károly építész 1900-as évek elején épült háza. Sokan nem is tudják, hogy először az a része épült meg, ahol az étterem található, majd néhány évvel később toldották hozzá a másik felét – az erről szóló eredeti dokumentumok másolatát a Dreher étterem tulajdonosa, Gaál József kérte ki a levéltárból.

A helyi védettség alatt álló ház felújításához 40 millió forint szükséges: az egyik fele önkormányzati támogatásból és társasházi önerőből, míg a másik fele banki hitelből valósul meg. Szalay Ferenc polgármester a helyszíni bejáráson elmondta, hogy a homlokzatot, a nyílászárókat és a földszinti portálokat is érintik a jelenleg is zajló munkálatok.


Nem ez az első

Pataki Ferenc, Szolnok város főépítésze elmondta, hogy a város minden évben költ az arculatát meghatározó és jellegzetes épületek homlokzatának felújítására. A támogatásra adott összeg odaítéléséről bizottság dönt, nyílt vagy meghívásos pályázati kiírást követően. Szolnok önkormányzatának támogatásával nem ez az első épület, ami megszépül. Az elmúlt években és hónapokban a Szabadság tér 2. és a Damjanich út 1. szám alatt található épület, valamint az egykori rendőrkapitányság épülete a Szapáry úton, illetve még ugyanitt a volt Tünde cukrászda épületével is törődtek.

Molnár Judit

Az épület alján lévő étterem tulajdonosa, Gaál József mutatja az egyik lakónak és Szalay Ferenc polgármesternek a ház korabeli adatainak másolatát. Fotó: Lokál Extra

A lakóház egy része már átesett a felújításon. Fotó: Lokál Extra

A Baross út 7. szám alatt található épület az őt megillető pompában fog ragyogni. Fotó: Lokál Extra

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.