EUR: 355,20 Ft
CHF: 332,46 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Szombathely

Mielőtt kiapad

„Mielőtt kiapad” címmel jelent meg Rozán Eszter szombathelyi írónő legújabb regénye. A könyv nagyon időszerű és aktuális témát boncolgat: a klímaváltozás kérdését ágyazta egy izgalmas történetbe.

Rozán Eszter könyvei országszerte is egyre ismertebbek Fotó: CSG

A sztori egy alternatív valóságban játszódik: technikai fejlettségben kicsit előbbre járnak, mint mi, a Balaton már apadásnak indult, a kormányok különböző klímavédelmi intézkedéseket hoztak, mégis minden annyira mai, rólunk, a ma emberéről szól. A szereplők élik a maguk mindennapi életét, hol örülnek, hol szomorkodnak, teszik a dolgukat, szerelembe esnek, összevesznek, kibékülnek, és nem veszik észre, vagy inkább nem akarják észrevenni, hogy a klímakatasztrófa itt kopogtat az ajtón, és őket sem kíméli.


Zsúfolásig megtelt a könyvtár a bemutatóra Fotó: CSG

Az írónő, ahogy többi regényében, a központi motívumot most is egy izgalmas történetbe ágyazta. A főszereplő Linda, aki sikeres író, a Balatonra készül egy hosszú hétvégére a barátjával, Rudival, a férfi azonban nem tart vele, mert megtudja, hogy Linda titkol előle valamit. Mivel nem tisztázzák a helyzetet, Linda Rudi nélkül érkezik a szállodába két volt gimnáziumi osztálytársával. Közben megmutatkozik a szélsőséges időjárás, áprilisban tombol a kánikula, ám a hőség bármelyik pillanatban féktelen zivatarrá tud változni. A történet azzal a kérdéssel is foglalkozik, hogy hogyan viszonyuljunk felnőttként a szüleinkhez, Lindának ugyanis nehéz természetű anyjával is meg kell birkóznia. Mennyire szólhatnak bele a szüleink az életünkbe, ha már felnőttek vagyunk? Linda olykor komoly, máskor kissé felelőtlen, végül olyasmibe sodródik, amit nagyon megbán. Szeretné helyrehozni a párkapcsolatát, ehhez azonban rengeteg akadályt kell elhárítania, legelőször is a bizalmat kell helyrehoznia kettejük között.

Szabó Tibor és Kelemen Zoltán színművészek az írónővel közösen olvastak fel részleteket a regényből Fotó: CSG

Jackson Pollock

A cselekmény másik szála Jackson Pollockról, az amerikai absztrakt expresszionista festőről szól. 1956-ban járunk, az Egyesült Államokban. Pollock ekkorra már kiábrándult az életből, a művészetből, alkoholizmusa teljesen elhatalmasodott rajta, botrányos nőügyekbe keveredett, és ugyanebben az évben életét is veszti, ittas vezetés miatt balesetet szenved, nekihajt egy fának. Élete mégis összefonódik a jelen egyik szereplőjével, sőt meghatározó tényezővé válik.

A cím a Balatonra utal, arra hívja fel a figyelmet, hogy addig becsüljük meg, amíg még itt van, amíg nem szárad ki. A választás a miénk, rajtunk is múlik, hogy teszünk-e valamit környezetünk megóvása érdekében, vagy a homokba dugjuk a fejünket.


Minidráma

Rozán Eszter Mielőtt kiapad című regénye a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban tartott könyvbemutatón nemcsak a történettel ismerkedhettek meg az érdeklődők, de Kelemen Zoltán és Szabó Tibor színművészek közreműködésével a kötet alapján született minidrámát is bemutatták. Horváth György szájharmonikán játszott, a szerzővel Tanai Ibolya beszélgetett.

A könyv a klímaváltozásról szól izgalmas történetbe ágyazva Fotó: CSG

Kapcsolódó Cikkek