EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Migránsok ostromolják a magyar határt

Az a szerencse, hogy az Országgyűlésben a kormánypárti többség évekkel ezelőtt megkezdte a munkát, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát meg tudják őrizni – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz bevándorlásellenes kabinetjének elnöke hétfőn a parlamentben.

Mint ismert, az utóbbi hetekben ismét megnőtt a migrációs veszély a déli határnál, november végéig 12 500 bevándorló akart átjutni a kerítésen, miközben tavaly feleannyian próbálkoztak. A veszély nem múlt el, hiszen a balkáni útvonalon százezren várakoznak.


Németh Szilárd elmondta, javasolják, hogy a kormány továbbra is tartsa fenn a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

– Az elmúlt hetekben a déli határon veszélyes helyzet alakult ki, de az a szerencse, hogy az Országgyűlésben a kormánypárti többség évekkel ezelőtt megkezdte a munkát, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát meg tudják őrizni – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy kihirdették a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, amely megadta a jogi alapját a későbbi intézkedéseknek.


MTI/Kovács Attila

– Az elmúlt hetekben az elfogások száma nőtt, ostrom alatt tartják a magyar határzárat, ráadásul a tartalékok nagyok, rendkívül sok migráns indulhat meg errefelé – jelentette ki az államtitkár.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: jelentősen nőtt az illegális határátlépést megkísérlők száma, de a kormány minden feltételt biztosít, hogy eredményesen védjék a határokat.

– Ha a migránsok Európa felé indulnak, akkor újra a 2015-öshöz hasonló helyzetet élhetünk át – jelentette ki, hozzátéve, hogy az EU az elmúlt években nem tudta megoldani az illegális migráció kérdését, nem a határok védelmét tekintette elsődlegesnek.

MTI/Balogh Zoltán

 

 

Brüsszel továbbra is a kvótát erőlteti

Továbbra is napirenden van a kvóta és a migránsok elosztása az unióban – közölte a Belügyminisztérium. Pintér Sándor belügyminiszter a brüsszeli Bel- és Igazságügyi Tanács ülésén elmondta, hogy Magyarország továbbra is az illegális migráció megállítását és nem annak menedzselését, hanem a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak. „A migráció egész Európa biztonságát veszélyezteti, ezért nem szabad újabb »meghívókat« adni az afrikai és kelet-ázsiai bevándorlóknak” – írták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek