EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Nagykanizsa

Mit akar a liberalizmus?

A kereszténység európai helyzetéről beszélt Soltész Miklós államtitkár nemrégiben Hévízen. Az előadásra kanizsai és környékbeli papok és lelkészek is meghívást kaptak, és több itteni hívő is részt vett a programon.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkára előadásában abból indult ki, hogy a földön élő 7,4 milliárd emberből a Szentszék 2017-es adatai szerint 1,3 milliárd a katolikus, a protestánsokkal együtt pedig 2 milliárdnyi keresztény van. Egy másik felmérés szerint pedig a számuk egy év alatt mintegy 15 millióval nőtt. Több a Krisztus-hívő minden kontinensen, még Afrikában és Ázsiában is, egyedül Európában tapasztalható csökkenés.


Soltész Miklós legutóbb ősszel járt Zalában, akkor a kanizsai piarista közösséget is meglátogatta (Fotó: Lokál archív/Gergely Szilárd)

Mint mondta, a keresztényellenesség régi, a római kor óta létező jelenség, ez volt tapasztalható például a francia forradalom, valamint a nemzetiszocialista és a kommunista ideológiák tombolása idején is.

– Ám van egy harmadik államrend – folytatta Soltész Miklós –, a liberális társadalom, amelybe mi is belekerültünk 30 évvel ezelőtt. Nagyon vártuk, de ma már látjuk: a szabadság hogyan változott szabadossággá, és ez miként veri szét a társadalmainkat. Erre is visszavezethető a kereszténység hanyatlása.


A liberális ideológia alattomosan, lopakodó módon kezdi ki az értékeket, szögezte le Soltész Miklós.

– Egyik oldalról azt hirdeti, mindenkit szeretünk, elfogadunk, ám ehhez képest teljesen más a gyakorlata – szögezte le. – Mert mit akar a liberalizmus? Szétrombolni a családot, a hagyományos férfi-nő kapcsolatot, s olyan ideológiát terjeszt, amely az isteni teremtéstől távol áll, például a nemi identitással vagy a magzati élettel kapcsolatban. Mi viszont az erkölcsi tanításból nem engedhetünk, mert ez a kapaszkodónk, és ez lesz a gyerekeinké is.

Az igazi arc…

Soltész Miklós szerint a liberális világrend igazi arca a migráció kapcsán is tetten érhető. Úgy fogalmazott, sok nyugat-európai országban azt mondják, ők a befogadók, de rögtön kiderül, ezt csak önzőségből teszik, mert munkaerő kell, ugyanis csökken a lélekszám, s nem tudnak a szalagra elég embert beállítani. – De amikor mi azt mondjuk, hogy helyben segítsünk, alig áll mellénk valaki – tette hozzá az államtitkár.

 

Életek és lelkek megmentése

Az államtitkár szerint fontos a példamutatás és a kiállás. Magyarországon például nő a házasságkötések száma, a válásoké pedig csökken.

– S kilenc év alatt, anélkül, hogy betiltottuk volna az abortuszt vagy szigorítottuk volna a szabályozását, 35 százalékos a mérséklődés. Mindez annak köszönhető, hogy beszélünk róla és a családi értékekről. A normális családpolitikával nagyon sok magzati életet, illetve édesanyák és édesapák lelkét mentettük meg – szögezte le Soltész Miklós.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.