2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Miskolc

Kapcsolj egyből! – app a nőkért

A kapcsolati erőszak visszaszorításában kiemelten fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés. Ebben, az idei évtől már a Kapcsolj egyből! mobiltelefonos applikáció is segít, mely összeköttetésben áll a miskolci krízisközponttal, így az egész észak-magyarországi régióban élők tudják használni. 

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-től (CSBO) Téglásy Kristóf, a projekt szakmai vezetője számolt be lapunknak az applikáció működéséről.


Kapcsolj egyből! applikáció

– Ha közvetlenül az appon keresztül kérnek segítséget, a pánikgombok használatával, akkor az a helyhez legközelebbi, releváns telefonos krízisszolgálathoz: kapcsolati erőszak esetén az OKIT-hoz, öngyilkossági krízis esetén a telefonos lelkisegély-szolgálathoz fut be hívásként. Azonban az applikáció önmagában háromféle segítséget tud adni – mondta el Téglásy Kristóf a Lokálnak Extrának.

Ambulanciakereső, pánikgomb és az ismert esetek


– Az esetleírásokkal, az életből vett példákból a krízisben lévő személy be tudja azonosítani saját helyzetét, hogy ő abban a helyzetben van épp az adott életszakaszában. Az applikáció az esetfajta beazonosítása után pedig végigkíséri a felhasználót a lehetséges segítség felé vezető lépéseken – mondta el Téglásy Kristóf, aki az azonnali segítségkérésre alkalmas, pánikgombról is beszámolt.

– A térképes kereső megmutatja, hogy a krízisben lévő személy saját valós idejű helyzetéhez legközelebb hol talál olyan intézményt, szolgálatot, ahol szakmai segítséget kaphat. Ezen intézmények címét, elérhetőségeit, nyitvatartását mutatja meg a térkép – magyarázza a szakember, hozzátéve: fontos, hogy tudjuk milyen helyzetbe kerültünk, mert felismerés nélkül nem segíthet semmi.

Fotó: Illusztráció – Megapixel

– Az app minden esetnél felajánlja a releváns telefonos krízisszolgálatnak indítható gyorshívást – ez az úgynevezett pánikgomb. Így azonnal szakszerű segítséget kap az illető, és ha kapcsolati erőszakról van szó, valamint a kliens helyzete ezt indokolja, akkor a kollégák tudnak intézkedni a kimenekítéséről és elhelyezéséről is – tette hozzá.

Kapcsolati erőszak

A nők elleni erőszak egyik  leggyakoribb formája a kapcsolati erőszak, melynek számos megnyilvánulási formája létezik a fizikai vagy szexuális bántalmazáson túl. Fontos, hogy lehetőség szerint az érintettek a lehető leghamarabb jelezzék ezt, nem szabad megvárni, hogy az erőszak krízishelyzetet idézzen elő. A szolgáltatást telefonról és a Kapcsolj egyből! weboldalról lehet letölteni.

 

Krízisambulancia Miskolcon

Krízishelyzetben az OKIT-segélyvonal száma: 06-80-20-55-20, mely ingyenesen hívható a nap 24 órájában. Akinek tanácsra van szüksége vagy bizonytalan, mit tegyen válsághelyzetben, a kríziskezelő ambulanciákhoz fordulhat segítségéért, akár anonim módon is. A miskolci ambulancia telefonszáma: +36-30-309-1552, írásban a következő e-mail-címen fogadják a segítséget kérőket: [email protected]segelyszervezet.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.