2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Dunaújváros

Mosolyfakasztó a Portugál

A Portugál című tragikomédia a Bartók Kamaraszínház következő bemutatója a „mosoly évadában”. A darabot Bodor Böbe rendezi, a nézők pedig amellett, hogy az eléjük tartott görbe tükörbe pillantva kaphatnak képet a társadalomról, felhőtlen szórakozásra, önfeledt nevetésre is számíthatnak.

Egressy Zoltán darabját, a Portugál című előadást vitte színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A művet 1998-ban mutatták be a Katona József Színházban, ahol mintegy húsz évig, 2018-ig volt műsoron. Kitalált helyszínen, egy kis faluban, Igrácson játszódik, ahol egy Budapestről érkező, Portugáliába tartó idegen érkezése borzolja fel a kedélyeket, miután románcba keveredik a kocsmáros lányával, Masnival, akinek kegyeire más is igényt tart a faluban…


A darab keserédes humorral ábrázolja a magyar társadalom sajátos rétegét, a vidéki élet unalmát alkohollal enyhítő, változtatásra képtelen kisembert. Egressy Zoltán színművét 1998-ban mutatták be a Katona József Színházban, ahol mintegy húsz év után, 2018-ban vették le a műsorról.

A falusi kocsma az események fő helyszíne (fotó: Miklán Klaudia)

 

Népszerű előadás

Az előadásról DVD-t adtak ki, valamint filmadaptáció is készült a darabból 1999-ben. Népszerűségére jellemző, hogy egy évben egyszerre hat színház repertoárján szerepelt. Dunaújvárosban a nézők Bodor Böbe rendezésében láthatják, aki az idei évadban a Hajmeresztő című előadást is dirigálja.

A darab bemutatója december 13-án volt, a Bartók Kamaraszínházban, legközelebb január hatodikán, illetve hetedikén láthatja a közönség.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.