EUR: 355,49 Ft
CHF: 332,34 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Mutatjuk! Így igényelhető a nagyszülői gyermekgondozási díj

2019. december 10-én megszavazták, így 2020. január 1-jén hatályba lép a nagyszülői gyed bevezetéséről szóló törvény, amely a kormányzati családvédelmi akcióterv részét képezi.

A törvény szerint a nagyszülői gyed alapfeltételei:
– az a nagyszülő igényelheti a nagyszülői gyermekgondozási díjat, aki az unoka születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át dolgozott,
– mindkét szülő (vagy az egyedülálló szülő) dolgozik,
– a szülők (vagy az egyedülálló szülő) saját háztartásukban nevelik a gyermeket, ahonnan a gyermek a nagyszülőhöz csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül ki,
– a szülők (vagy az egyedülálló szülő) nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésével (ha további gyermekek esetében is ezt a megoldást választanák, akkor csak ugyanannak a nagyszülőnek a javára nyilatkozhatnak, viszont ez a nagyszülő természetesen több – nem azonos várandósságból származó – gyermek után is jogosult lehet külön-külön megállapítandó nagyszülői gyed-re), és
– arra a gyermekre tekintettel, aki után a nagyszülői gyed-et megállapították, nem folyósítanak gyermekgondozást segítő ellátást.


A törvény néhány kizáró okot is meghatároz, ezek szerint például nem állapítható meg a nagyszülői gyed, ha a nagyszülő keresőtevékenységet folytat – kivéve, ha azt kizárólag az otthonában végzi, vagy az unokát napközbeni ellátást biztosító intézményben (például bölcsődében) helyezték el, vagy a nagyszülő rendszeres pénzellátásban – például nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, rokkantsági ellátásban, stb. – részesül.

A nagyszülői gyed összegét ugyanúgy kell megállapítani, mint a szülői gyed összegét, vagyis a naptári napi alap 70%-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%- a lehet a nagyszülői gyed összege. (Ha jövőre várhatóan 161 ezer forintra emelkedik a minimálbér, akkor a nagyszülői gyed maximális összege 161.000 Ft x 2 x 0,7 = 225.400 Ft lehet.)
A nagyszülői gyed az unoka kétéves koráig (ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig) járhat.


Az új törvény a nagyszülői gyed bevezetése mellett fontos rendelkezéseket tartalmaz az egyetemi, főiskolai hallgató szülők által igényelhető csecsemőgondozási díj és a diplomás gyed tekintetében is, jelentősen kiterjesztve ezek igénybe vételi lehetőségét azoknak a hallgatóknak vagy pályakezdő diplomásoknak a részére, akik minél kisebb korkülönbséggel és minél fiatalabb korukban szeretnének több gyermeket vállalni.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek