2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Hódmezővásárhely

Múzeumi szakmákkal ismerkedtek a diákok

A Bethlen Gábor Református Gimnázium felső tagozatos diákjai szombati pályaorientációs napjukon a Tornyai János Múzeumba látogattak. Megismerték a fémkereső detektor működését, és azt is megtudták, hogy az egykor virágzó település, Csomorkány, miért nem települt vissza.

Kocsis Imre a vásárhelyi múzeum régészeit számos feltáráson segíti különleges eszközeivel, és a fémdetektorok működését az ő segítségével ismerték meg a gyerekek, sőt a kisebb eszközöket maguk is kipróbálhatták. Az egykor virágzó és szarvasmarha-tenyésztéséről híres település, Csomorkány történetébe Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze avatta be a diákokat, akiknek elmondta, hogy már a település elpusztulását megelőzően elszikesedtek az egykor kövér füvet termő legelők az éghajlat változása miatt a település határában, s így, amikor újra lehetőség nyílt volna a visszatelepülésre, az egykori lakosok életüket kedvezőbb körülményeket biztosító területeken folytatták.


– A régészek számára nagy segítség, ha egy lelet pénzérmét is tartalmaz – ezt Nagy Nándortól, a múzeum főrestaurátorától tudhatták meg a gimnazisták. A pénzek keletkezésének ideje ugyanis jól beazonosítható, míg más tárgyak esetében sokkal összetettebb a kormeghatározás. A diákok a műhelyben arról is hallhattak, hogy a történelem során az első fémtárgyakat aranyból készítették hétezer évvel ezelőtt, után következett az ezüst, a réz, a bronz, és csak ezt követően a vas alkalmazása, amelynek olvadáspontja meghaladja az 1500 Celsius-fokot.

Nem távoztak üres kézzel

A diákok nem távoztak üres kézzel a pályaorientációs napról, akik Lucza-Vígh Erna, a közgyűjtemény múzeumpedagógusának irányításával az 1963-as szikáncsi aranylelet egyik solidusáról készíthettek másolatot lemezdomborítással. Az iskolások közben azt is megtudták, hogy az időszámításunk szerint 429 és 445 között vert, közel 1500 érme súlya meghaladta a négy kilogrammot, s a Kelet-Római Császárság adója lehetett, amelyet a hun királynak, Attilának szántak.

Egy időutazással ért fel a diákoknak szervezett vidám program.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.