2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Békéscsaba

Nagy sikert aratott az Andor Napi Szimpózium

A közelmúltban idén már kilencedik alkalommal került megrendezésre Tevan Andor emlékére az Andor Napi Szimpózium a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában.

Jövőre jubilál az Andor Napi Szimpózium. A szervezők remélik, hogy akkor már az új tanműhely is készen lesz. Az idei rendezvényen, a hagyományokhoz hűen, a korábbi névadó, Tevan Andor emléktáblájának megkoszorúzása után Tálas Csaba, a tagintézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, a mai egyre szélesedő, táguló világban megfelelő tudású szakemberek képzésére kell törekedniük. Szent-Györgyi Albert nyomán ez olyan készségeket és képességeket takar, amelyekkel a fiatalok megállják a helyüket a munkában és az élet egyéb területein.


Fejlesztések

Az igazgató arról is szót ejtett, hogy elindult a tanműhely építése és a kollégium fejlesztése, éppen a gépek beszerzése zajlik. Az iskola folyamatosan igyekszik a megfelelő oktatási környezet biztosítására.

 

Játékos tanulás

A nap folyamán nem a hagyományos értelemben, a padban ülve gyarapították tudásukat a diákok. Állomásokon keresztül, játékos formában tettek szert új ismeretekre. Zsetonokat gyűjtöttek, amiket értékes ajándékokra válthattak.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere úgy fogalmazott, a város vezetése hisz abban, hogy a békéscsabai nyomdaipar a vidéki nyomdaipar fellegvára – ezért is tartja fontosnak, hogy évről évre részt vegyen ezen az eseményen. A nyomda- és csomagolóipar a három fő ipari ágazat egyike, amely a város gazdasági erejét adja. Minden eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy ez így is maradjon. Három évvel ezelőtt született az a megállapodás a Modern Városok Program keretében, ami alapján a nyomdaipari képzőközpont megépülhet és a kollégium korszerűsítése is megvalósulhat. Közel kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a kormány az építkezésre, illetve a gépek és berendezések beszerzésére. Ezek a fejlesztések nagyon fontosak a munkaerő-utánpótlás biztosítása érdekében. Ma ha valaki ezt a szakmát választja, jó döntést hoz. Ennek az ágazatnak nem csak Európában, de a világon bárhol van jövője.

Vlcskó Pál, a Békéscsabai Szakképzési Centrum szakképzésért felelős főigazgató-helyettese a centrum egyik legnívósabb rendezvényének tartja a szimpóziumot. Úgy látja, elindult a megyében a fejlesztés, hiszen a gépészet ágazathoz tartozva épül Gyulán egy helikopteralkatrész-gyár. Ebben a szegmensben is a szakember-utánpótlást a szakképzési Centrum biztosítja majd.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.