2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Békéscsaba

Nagyon jól halad a szélmalom felújítása

Leglátványosabb eleméhez érkezett a békéscsabai szélmalom rekonstrukciója. Az egyenként csaknem egytonnás vitorlák beemelésére kerülhetett sor a napokban.

A szélmalom tetőszerkezete gyakorlatilag elkészült, megújultak a szélkerék tartógerendái, valamint a tetőszerkezet és a malom külső burkolata. Az új, egyenként több mint 9 méter fesztávolságú vitorlák beemelésére – bonyolult műszaki előírások mentén – több daru segítségével került sor. Mochnács Pál, a famunkát végző cég ügyvezető igazgatója kihívásnak nevezte a vitorlák elkészítését. A korhű vitorlák kivitelezése érdekében régi terveket kerestek elő és még tanulmányi kirándulásra is elmentek Ópusztaszerre. Egyedi feladat volt, amely gondos előkészítést igényelt.


Harmincmilliós beruházás

A projekt keretében a szélmalmot körülölelő kerítés, illetve a malom belsejében található járófelületek, padozatok is felújításra kerültek. A beruházás közel 30 millió forintból valósul meg a Városfejlesztési Nonprofit Kft. által. A Gyulai úti szélmalom és annak környezete az épület vakolása és festése után teljesen elkészül.

Kapcsolódó Cikkek