2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Tatabánya

Ne féljünk segíteni!

A szilveszteri petárdázások miatt sok magára hagyott kutya menekül ki a kertből vagy el a gazditól, de hogy talál rá a tulajdonos elkóborolt kedvencére, és hogyan segíthet, aki megteheti? Néhány ötlet.

– Az elég nagy felelőtlenség, ha magára hagyjuk szilveszterkor a kutyát, és elmegyünk bulizni. Még nagyobb baj, ha az udvaron hagyjuk magára – magyarázta Grampsch Rita, a Mancs-Rancs önkéntese, aki önként vállalt feladatként lakóhelyén, Biatorbágyon évek óta foglalkozik az ünnepek alatt veszélybe kerülő kutyákkal. Meghirdeti a tulajdonosok körében, hogy vállalja a kedvencek felügyeletét biztonságos helyen, emellett az elmúlt esztendőkben csapatot szervezett, amellyel szilveszterkor járőröznek, összegyűjtik a riadt, menekülő kutyákat, és igyekeznek őket visszajuttatni a tulajdonoshoz.


Menekülő kutya szilveszter éjjel (fotók: Grampsch Rita)

Ő sem bírta a petárdákat

A riadtan menekülő állat sokszor meg is sérül

– A legnagyobb baj az, hogy ha valaki kutyát talál nem mer segíteni. Az állatokban kötelezően van chip, ám ezeket nem tudja akárki leolvasni. Nem mindenki vállalja szívesen, hogy esetleg a nyakán maradjon egy kutya – mondta. – Az elmúlt évek munkájának köszönhetően Biatorbágyon már tudják az emberek, hogy ilyenkor minket kell hívni, és segítünk. Egyre erősödik az összefogás.

Ez azonban nyilván nem minden településen van még így. A szakember azt mondja, az állatmentők tartanak ügyeletet az ünnepek alatt, őket lehet értesíteni.


Mit tegyünk, hogy ne kóboroljon el a kutya?

Ne hagyjuk otthon egyedül!

Ha nincs is helye állatnak a lakásban, szilveszter éjszakára engedjük be zárt helyre!

Ha a kutya elbújik, ne nyugtatgassuk, mert még jobban fél! A napi rutint végezzük, az eltereli a figyelmét.

– Fontos tudni azt is, hogy van segítség a benzinkutakon is – fejtette ki Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szakembere. – A chip beültetése ma már minden kutyatulajdonos számára kötelező. A chipen tárolt adatállományhoz a jogszabály szerint csak állatorvos férhet hozzá, közülük azonban kevesen dolgoznak az ünnepek alatt. Ha elkóborolt kutyát találunk, kérhetünk segítséget a MOL kutakon. A leolvasó kezelője felveheti a kapcsolatot egy ügyeletes orvossal, aki segít megtalálni a figyelmetlen gazdit.

Mi segíthet?

Az ünnep előtt ellenőriztessük az állatorvosnál, hogy a chipen tárolt adatok még aktuálisak-e?

Az ünnep idejére tegyünk bilétát, vagy legalább egy feliratos kulcstartót a kutya nyakába.

Ha bulizunk is, időnként pillantsunk a telefonra – hátha hívtak az otthon hagyott kutya miatt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.