2020. július 07., kedd
Apollónia

Belföld

Nem luxus az űrutazás

Az Oroszországgal közösen indított űrkutatási program egyebek mellett olyan tudományos kísérletekre is lehetőséget ad, amelyek csak az űrben végezhetők el – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek.

Nemrég állapodott meg Magyarország és Oroszország közös űrkutatási projektek indításáról, valamint arról, hogy  2024–2025-ben egy magyar juthat fel a Nemzetközi Űrállomásra. Ferencz Orsolya emlékeztetett, hogy 2011 óta kizárólag az oroszok képesek üzemszerűen embert juttatni az űrbe, a NASA űrhajósai is az ő űrhajóikon jutnak a kozmoszba.


– A két ország között évtizedekre visszamenően hatékony az együttműködés az űrkutatásban. Hazánknak kedvező, hogy nem kizárólag pénzben kell állnia a részvétel költségeit, az orosz fél beszámítja a magyar kutatási és tudományos eredményeket és a műszereket, amelyeket a közös munka során fel tudunk ajánlani – fogalmazott az űrkutatási biztos a lapnak. Elmondta, a program főbb kutatási területei az anyagtudományok, az űrélettan, valamint a Föld környezetének vizsgálata lesz.

A miniszteri biztos szerint az ellenzék által luxusként emlegetett űrkutatás, koránt sem számít annak, sőt a mindennapok részévé váltak az űreszközök általi szolgáltatások.


– Az emberes űrrepülés legfeljebb egyes DK-s és hasonlóan szélsőséges politikusok fejében luxus­utazás. Rendkívül erős torzítás bizonyos baloldali médiumok részéről, hogy nemzeti érdekeket képvi­selő programokon kérik számon pél­dául az egészségügy infrastruktúrájában elvégzendő feladatokat. Ráadásul egyebek mellett kiemelkedően fontos orvosi kutatások is végezhetők az űrben, ahol olyan kémiai reakciók zajlanak le, amelyek a gyógyszerfejlesztésben nélkülözhetetlen ismeretanyag megszerzését teszik lehetővé – vallotta.

A gyógyszeripar, vagy a szolgálgatások mellett a klímavédelemben is lehet szerepe az űrkutatás eredményeinek.

– A klímakérdés kezelése űrtevékenység és űrkutatás nélkül nem is lehetséges, hiszen a Föld és a bioszféra megértéséhez kívülről kell megfigyelnünk a bolygónkat. A klímaváltozást nem az elektromos rollerrel és a biciklivel fogjuk megoldani, sokkal inkább a műholdas flották méréseire támaszkodva – magyarázta a lapnak Ferencz.

Társat kap Farkas Bertalan

Farkas Bertalan űrhajós (Fotó: Máté Krisztián)

Eddig egyetlen magyar, Farkas Bertalan járt az űrben. Az űrhajós 1980. május 26-án a Szojuz–36 fedélzetén 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött a kozmoszban. A sikeres földet érést azóta a második születésnapjaként ünnepli. Legkedvesebb űrbéli emléke a súlytalanság.

Kapcsolódó Cikkek