EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Külföld

Nem tudni terrorcselekmény volt-e a floridai lövöldözés

A hatóságok egyelőre nem tudják eldönteni terrorcselekmény volt-e a floridai bázison történt lövöldözés, amelynek tettese, egy szaúd-arábiai pilóta megölt három embert és megsebesített nyolc másikat – derült ki Mark Esper amerikai védelmi miniszternek egy Kaliforniában mondott beszédéből.

Az eseményt a Facebook közösségi oldal közvetítette. A Pentagon vezetője hangoztatta, a dolgok jelen állása szerint nem lehet a cselekményt terrorizmusnak minősíteni. Lehetőséget kell adni a szakértőknek, hogy tegyék a dolgukat és feltárják a tényeket. A hatóságoknak ebből kell kiindulniuk majd – tette hozzá.


Az eddig ismert adatok szerint a szaúdi elkövetőt Muhamed as-Samrani hívják, aki pénteken a floridai Pensacola haditengerészeti bázis kiképző központjának elméleti oktatási épületében lövöldözött. Samranit a helyszínre kiérkező helyi seriff helyettese lelőtte.

Muhamed as-Samrani szaúdi állampolgár volt, azon a továbbképző programon vett részt, amely régóta nyitva áll az Egyesült Államok szövetségesei számára.

A történtek jelentősen aláássák az Egyesült Államok kapcsolatát Szaúd-Arábiával, amely kulcsfontosságú szövetségese a Közel-Keleten, de amelyet Jemenben elkövetett háborús bűnökkel és Dzsamal Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásával vádolnak.

A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) szerint a lövöldözőhöz köthető Twitter-fiókban a támadás előtt órákkal megjelent egy üzenet, amelyben bírálta az Egyesült Államok mert támogatja Izraelt és a muzulmánokat támadó bűncselekményeket.

Az értesülést lejegyző dpa német hírügynökség anyagában kiemelte, hogy ezt nem sikerült ellenőrizni, mert a kérdéses Twitter-fiókot azóta felfüggesztették.

Rita Katz, a SITE igazgatója szerint azonban a fiók tartalma “terrorista indítékot” sugall.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre több a halott a földrengésben

  Egyre több a halott a földrengésben

  Legkevesebb 29 ember veszítette életét a legújabb adatok szerint a péntek esti délkelet-törökországi földrengésben – jelentette az Anadolu török hivatalos hírügynökség a katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva szombaton.

 • Koronavírus gyanú egy moszkvai szállodában

  Koronavírus gyanú egy moszkvai szállodában

  Egy észak-moszkvai szálloda nyolc vendégét vitték kórházba szombaton magas lázzal, jelenleg vizsgálat alatt állnak, hogy kiderüljön, a tüdőgyulladást okozó új koronavírus fertőzte-e meg őket – tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget egy egészségügyi forrás.

 • Európában is megjelent koronavírus!

  Európában is megjelent koronavírus!

  Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában – jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.