2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Dunaújváros

Nemzetközi mezőny az egyetemi fotópályázaton

A Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának eredményhirdetését a közelmúltban tartották az intézmény “F” épületének második emeleti aulájában. Az eseményen a díjazottak mellett a zsűri tagjai is ott voltak, a legjobb munkadarabokból pedig egy kiállítást láthatnak az érdeklődők.

Harminc egy alkotótól összesen nyolcvan fotó érkezett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatára. A zsűri három témában várta a beérkezett darabokat: fény és árnyék, diákélet, valamint portré. A beküldött pályaművek értékelésének végeztével ünnepélyes díjátadót és kiállítást szerveztek a DUE “F” épületének második emeleti aulájában. Az eseményt Balázs László, a pályázatot szervező Társadalomtudományi Intézet igazgatója nyitotta meg, majd a zsűri tagjai, Rohonczi István, tanár, képzőművész, Szakács István Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója, valamint Várnai Gyula képzőművész osztották meg gondolataikat. A felhívásba a Dunaújvárosi Egyetem külföldi hallgatói is bekapcsolódtak, sőt, aktívan részt vettek benne.


A kazah származású Demeukhan Aididar mutatja barátainak az első helyért járó oklevelet

 

Ennek kapcsán Rohonczi István a DSTV-nek adott interjúban elmondta, a művészet nagyon is nemzetközi; bár nyilvánvalóan vannak egyes kulturális elemek, amelyek kifejezetten egy-egy nemzetre jellemzőek, az internet korában annyira kinyílt a világ, hogy nem beszélhetünk koncentrált stílusjegyekről az országok alkotói kapcsán. Kiemelte: az értékeléskor azt tartották szem előtt, hogy mennyiben képviselik a klasszikus értelemben vett művészi formavilágot, mennyiben adnak többet például egy élethelyzetről a diákélet kapcsán, vagy mennyiben engednek betekintést egy ember lelkivilágába a portréján keresztül.

Díjazottak

A három kategória “dobogósai” ezúttal a “Fény és Árnyék” tematikában Varga Tibor, Kovács József és Pátrovics Gábor, a “Diákélet” témában Király József, Okujava Davit, Demeukhan Aididar, “Potré” kategóriában pedig Tizraoui Gianni, Terdik Péter és Domján Barbara lettek. A felhívás internacionális mivoltát bizonyítja, hogy Okujava Davit a grúziai Tbilisziből érkezett Dunaújvárosba, míg Demeukhan Aididar kazah származású.

Kapcsolódó Cikkek