EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Kecskemét

Népzenei találkozó a Református Újkollégiumban

Citera hangja és népdalok éneklése töltötte be a Református Újkollégium Dísztermét – első alkalommal szervezték meg a Kálmán Lajos Népzenei Találkozót, amellyel dr. Kálmán Lajos zenetanárra és népdalgyűjtőre emlékeztek.

Nagy érdeklődés fogadta a Kálmán Lajos Népzenei Találkozót, ugyanis nemcsak Kecskemét környékéről, hanem Záhonyból, Zentáról is érkeztek többek között fellépők.


Az esemény kezdetén Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyházközség igazgatótanács elnöke köszöntőbeszédében elmondta: örül, hogy a Kecskeméti Református Újkollégium Díszterme adhat egy ilyen találkozónak otthont, mivel fontos az értékteremtés és az értékek megőrzése. Ezután Birinyi József, a szakmai zsűri tagja, a Magyar Kultúra Lovagja, a KÓTA társelnöke tartott megemlékezést Kálmán Lajos életéről és népdalgyűjtő munkásságáról. Kálmán Lajos Kecskemét környéki gyűjtései sokaknak egyfajta alapot adott, hogy megismerjék az értékeiket.

A szervezők számára a legfontosabb, hogy a népdalgyűjtő szellemiségét és örökségét minél több embernek át tudják adni. Az esemény lehetőséget adott a fiataloknak és az idősebb generációnak abban, hogy a népdalokkal felelevenítsék kultúránk egy részét, amely bennünk él.

Zsűritagok

A Kálmán Lajos Népzenei Találkozó versenyének szakmai zsűri tagjai: Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének tanára, a Fölszállott a páva énekes mentora, Szabó-Kocsis Zsuzsanna néprajzkutató, népdalénekes, illetve Birinyi József, a Magyar Kultúra Lovagja, a KÓTA társelnöke véleményezték a 39 produkciót. A zsűri elmondta, elsősorban a dalcsokrok összeállítását vették figyelembe, illetve nagyon fontos számukra, hogy az előadások stílusa megfeleljenek az adott tájegység jellemzőinek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.