2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb XVIII.kerület

Nőtt az agglomerációban élők száma

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból készült elemzésből kiderül, a kerülethez közeli térségben szép számmal nőtt a lélekszám, Szigetszentmiklósra, Gyömrőre, Albertirsára, Dunaharasztiba és Halásztelekre több ezren költöztek tavaly.

Dunaharaszti és Szigetszentmiklós között a HÉV is segíti a közlekedést
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mindössze három megyeszékhely és nagyváros tudta pozitív mérleggel zárni a múlt évben a költözések egyenlegét, a szakzsargon szerint az állandó vándorlási egyenleget − derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH hivatalos demográfiai adatain és a saját adatokon alapuló elemzéséből. A három kivételes nagyváros közül Érd érte el a legjobb eredményt, 952 emberrel többen mentek oda, mint ahányan elköltöztek. Győr került a második helyre, ahol a mérleg 237 fős többletet mutat, a harmadik pedig Szombathely lett 88 fős plusszal. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy Érd régóta nagyon vonzó célpont a költözéseknél, a budapesti agglomeráció „fővárosa” is lehetne, hiszen jó a közlekedése, autópályán van összeköttetése Budapesttel, de az ingatlanárak még mindig szolidabbak, mint a fővárosban.


A közeli tópart is vonzó

Lehet, hogy az EFOTT teszi vonzóvá a Velencei-tavat
MTI Fotó: Marjai János

A kisvárosok top 20-as listáján a Pest megyeiek mellett két Velencei-tó melletti település, Gárdony és Velence is szerepel, de az élbolyban ott van még Hajdúszoboszló, valamint a Balaton-partján lévő Siófok és Balatonalmádi is.

Budapest hatezres mínuszban

Sorra épülnek az új házak Érden

Az ingatlan.com adatait idézve Balogh László elmondta, Érd továbbra is a legnépszerűbb célpontok közé tartozik, az egy eladó érdi ingatlanra jutó kereslet 10 százalékkal nőtt az idén. A nagyvárosok versenyében Budapest járt a legrosszabbul ebben az összevetésben, közel 6 ezres mínuszt mutat a költözések egyenlege.

Pest megyei fölény

A kisebb városok toplistáját a Pest megyei települések vezetik. Szigetszentmiklós áll az élen, a városba 581-gyel többen érkeztek, mint amennyien elmentek. A második helyezett Veresegyház után Gyömrő következik a harmadik helyen, de az első ötben szerepel még Dunaharaszti és Göd is 489-554 emberes többlettel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.