2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Nyolcmillió csokimikulást nassolunk

December 6-a reggelén a magyar hagyományok szerint a jóságos szakállas Télapó édességgel tölti meg a gyermekek szépen kitisztított csizmáját. Az általuk legkedveltebb finomság a csokimikulás, melyből évente több millió darab fogy. 

Profimedia

 

/ Profimedia

– Az édességvásárlásban a csokimikulás a piac 63 százalékát teszi ki. 13 százalékot pedig egyéb édességek, például csokiördögök, csokicsizmák adják. A mikulások és az ahhoz köthető egyéb édességek forgalma megközelítőleg 4 milliárd forint, összes tömegük 700 tonna, ebből a mikulás 435 tonna. Több mint 8 millió darab fogy belőlük évente, így szinte minden lakosra jut egy-egy mikulás – nyilatkozta a Lokálnak a Magyar Édességgyártók Szövetsége. A szezonális édességek forgalma 2-3 százalékos bővüléssel, 10 milliárd forint felett lehet decemberben, az éves édességforgalom pedig a tavalyi 250 milliárd forintos rekord után idén közelíthet a 260 milliárd forint felé.


A szövetség a vásárlási szokásokra is kitért. – Az ünnepi édességek 46 százalékát hipermarketekben, 54 százalékát egyéb üzletekben értékesítik. A csokimikulás kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy a termék valódi csokoládéból készüljön, utána az íze, az ár harmadlagos, a többi szempont – méret, márka, csomagolás – szerepe pedig viszonylag kiegyenlített. Az édesség jelentős része készül  Magyarországon, és az igazi mikuláshoz hasonlóan, többségük északról, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Szerencsről érkezik.

Egyedi mikuláscsomagok


A csokimikulások mellett a gyártók egyedi mikuláscsomagokkal is készülnek a gyermekeknek. –  Manapság azonban már számos olyan „mikuláscsomagot” készítenek, amelyhez valamilyen gyermekjáték, bögre stb. kapcsolódik. Ilyen esetben fontos, hogy ezeknek a kapcsolt tárgyaknak is megfelelő tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. A kereskedelmi mikuláscsomagokban narancsot, mogyorót nem találunk, ugyanis ezen termékek esetleg romlandóak lennének a csomagban – részletezte a Lokálnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

A csoda örök!
Kovács Lilla viselkedéselemző, coach szerint a legjobb megoldás, ha a kicsiket hagyjuk, hogy a maguk módján dolgozzák fel a Mikulás létezésével kapcsolatos kérdéseket. – A gyerekek számára a mesevilág egy biztonságos közeg, ahol úgy érzik, hogy kézben tudják tartani a dolgokat. Hiszen a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a büntetését, ami segít egy egészséges világkép kialakításában. Bármennyire is szeretnénk elkerülni, hogy „felnőjön” el fog jönni az a pillanat, amikor már érett lesz annyira, hogy kérdéseket tegyen fel – kezdte a szakértő, aki szerint nem kell attól tartani, hogy a gyerek becsapva érzi majd magát. – A szülők sokszor jobban félnek a valóságtól, mint a gyerekek. A hat-hét évesek egyre több „oda nem illő” részletre lesznek figyelmesek, de ez a legtöbbjüket nem zavarja, attól még szereti megélni a mesebirodalom csodáit. Még évekig örömmel tisztogatja majd a csizmát és akasztja ki a zoknit. Később pedig ez a varázs átvándorol majd az ünnepi készülődés örömébe – magyarázta Lilla, aki szerint egy a lényeg: ne erőltessük rá a gyerekre a témával kapcsolatos saját akaratunkat, hanem vegyük figyelembe, hogy a gyereknek mire van szüksége.

Profimedia

 

Szent Miklós legendája
Egy elszegényedett férfi – hozomány hiányában – nem tudta férjhez adni a lányait. Miklós püspök elhatározta, hogy segít, az éj leple alatt egy arannyal teli zsákot dobott a férfi kéményébe, aki így férjhez tudta adni lányait. Mikor azonban a legkisebb lányon volt a sor, a zsák pénz épp akkor hullott be a kéményen, mikor a lány a harisnyáját száradni tette a kandallóra. Az akkor még névtelen jótevőről pedig elterjedt, hogy mindig hófödte tetőkről ajándékozza meg az embereket. A hálás apa azonban rájött, hogy Miklós püspöknek köszönheti az adományt, mikor megköszönte neki, Miklós azt mondta: „Nem nekem, Istennek tartozol köszönettel!”

Kapcsolódó Cikkek