2020. július 04., szombat
Ulrik

Külföld

Orbán: A magyar–japán kapcsolatok különlegesek

Japán sikere nekünk fontos, mert Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Tokióban, ahol Abe Sinzó japán kormányfővel tárgyalt.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy minél sikeresebb lesz Japán, annál nagyobb összegben fektethet be Magyarországon. Hangsúlyozta: japán kollégája biztosította, hogy országa is érdekelt hazánk sikerében, ezért támogatja, hogy modern technológiai beruházások érkezzenek Magyarországra.


– Tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak, mert a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi, a japán kultúrát pedig egyedinek és megismételhetetlennek tartjuk – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő üdvözölte, hogy 600 japán fiatal tanul magyar egyetemeken, közülük 400-an orvostanhallgatók, és a magyar állam 100 ösztöndíjat biztosít, hogy japán fiatalok jöjjenek tanulni hazánkba.


MTI/Koszticsák Szilárd

Abe Sinzó közölte: Japán tovább szeretné bővíteni gazdasági kapcsolatait Magyarországgal. Kifejtette: Magyarország és Japán hagyományosan jó baráti kapcsolatokat ápol, főleg a kulturális és tudományos tevékenységek révén, és a közép-európai rendszerváltozás óta eltelt 30 év alatt a két ország gazdasági kapcsolatai is jelentősen fejlődtek, Japán a legnagyobb ázsiai befektető lett Magyarországon.

Verseny az aranyakért

Orbán Viktor elmondta: van egy terület, amelyen éles versenyben áll Japán és Magyarország, és bár ez egy békés verseny, fontos, hogy nekünk van előnyünk.

– Ez az olimpiai aranyak begyűjtésének versenye, és Magyarország sok sikert kíván a tokiói olimpiához, de annyi aranyérmet szeretnénk ott gyűjteni, hogy Japán ne érjen utol bennünket ebben a versenyben – fogalmazott, majd budapesti látogatásra hívta a japán miniszterelnököt.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek