EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Orbán: A NATO kimondta, hogy veszélyes a migráció

A NATO először mondta ki, hogy a délről érkező tömeges migráció biztonsági kihívást jelent, és a szövetségnek foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel – mondta Orbán Viktor a szerdai londoni NATO-csúcs után a közmédiának.

Orbán Viktor nagy fejlődésnek, komoly előrelépésnek nevezte, hogy a szövetség elismerte, a délről érkező tömeges migrációval a NATO-nak is foglalkoznia kell.


– A NATO korábban elfogadta, hogy van egy ilyen fenyegetés, de nem sorolta a legfontosabb kihívások közé. Ez most megváltozott. Ebben sokévnyi komoly munkája van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és a magyar külügynek is – mondta a miniszterelnök.

Azt mondta: közép-európai sikernek is tekinthető, hiszen „mi szorgalmaztuk”, hogy a NATO fordítsa figyelmét a migráció és az azzal összefüggő terrorizmus felé. Ennek nyomán a szövetség több eszközt, több pénzt fog mozgósítani a migráció és az annak nyomán fellépő terrorizmussal szemben – mondta a magyar kormányfő.


Orbán Viktor szerint Magyarország számára mindig is fontos volt, a hogy nyugati katonai szövetséghez tartozzon, ezért 1999-ben csatlakozott. A miniszterelnök nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a csatlakozási dokumentumot ő írhatta alá.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

– A NATO-tagság fontos identitási elem politikai közösségének is, hiszen a keresztény nemzeti erők voltak, amelyek bevitték az országot a NATO-ba első kormányuk idején. Az azóta eltelt időben új kihívások is megjelentek a világban. Az egyik a tömeges migráció, és az annak nyomán fellépő biztonsági kockázatok, mint a terrorizmus – fogalmazott a Orbán Viktor.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek