2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

A klímaváltozás elleni küzdelemről szóló tárgyalás közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratáknak azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.

– Mindannyian tudjuk, hogy a klímaváltozás nagy baj, azt is tudjuk, hogy ez ellen harcolni óriási vállalkozás, ami rengeteg pénzbe kerül. Ezért itt világos pénzügyi garanciákat kell kapnunk, és ennek a részleteit fogjuk kitárgyalni – közölte a kormányfő.


A miniszterelnök kijelentette: Magyarország is azt szeretné, hogy 2050-re klímasemleges legyen az európai gazdaság, ezért készen áll arra, hogy egy erről szóló megállapodást aláírjon. Orbán Viktor szerint Magyarország azt szeretné, ha Brüsszelben félretennék a nukleáris energiával kapcsolatos összes fenntartást, valamint minden kritikát és támadást az ilyen energiát előállító országokkal szemben, mint Magyarország, ugyanis nukleáris energia nélkül nincs karbonsemleges európai gazdaság.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint az EU-s klímacél teljesítése 50 ezer milliárd forintba kerülne Magyarországnak, ami azt jelenti, hogy minden évben mindenkire 170 ezer forint kiadás jutna.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek