EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Extra

Pablo Escobar özvegye: A férjem a pokolban vezekel

Megrázó interjút adott a Lokálnak a hírhedt drogbáró, Pablo Escobar 58 éves özvegye. Victoria Eugenia Henao szerint volt szerelme a pokolban vezekel kegyetlen bűneiért. Az asszony arról is mesélt, hogy egykori férje egyszer felgyújtott 2 millió dollárt (600 millió forint), mert fázott a fia.

Önéletrajzi könyve miatt utazott Magyarországra. Hogy érzi magát nálunk?


Évekig bujkáltam a világ elől, most minden utazásért hálás vagyok. Különösen vártam már, hogy ellátogassak egy olyan országba, ahol sok minden van, ami a világörökség része. Egyik este kimentem a rakpartra, a látvány egyszerűen mesés. Mégis valami szomorú jutott eszembe, mégpedig az, hogy mennyit sírtam életemben. Azt hiszem több Dunát is megtölthetnék a könnyeimmel.

A Mrs. Escobar – Életem Pablóval című könyvben minden borzalmat felidéz. Egyfajta terápia volt az írás?


Pontosan. Sok mindennel csak az anyaggyűjtés során szembesültem, és most hosszú idő után azt érzem, hogy van célom az életben, tartok valamerre. Ez a könyv számomra katarzis.

(Fotó: Máté Krisztián)

Épp a napokban volt 26 éve, hogy Pablo Escobar meghalt. Ki szokott menni a sírjához?

Igen, ha Kolumbiában járok, mindig kimegyek, és ezzel nem vagyok egyedül. A világ minden tájáról zarándokolnak oda emberek. A saját szememmel láttam, hogy valaki kokaint szívott az elhunyt férjem sírjáról. Mások a sírkőn található számokat játsszák meg lottón, és bizony volt már olyan, akinek bejött.

Hisz a túlvilágban?

Hiszek.

Mit gondol, hol van most Pablo Escobar?

A pokolban. Épp keményen megfizet azért a sok szörnyűségért, amit tett. Nem tudom, hogy tud-e annyit vezekelni, ami által újra jó ember lehet, de én bízom benne.

Érezte valaha a jelenlétét?

Több alkalommal is. Egyszer a fiammal beszélgettem, akinek bizonyos mozdulatai annyira Pablóra hasonlítottak, hogy hirtelen megjelent előttem. Nagyon ijesztő volt újra a szemébe nézni, sokkot kaptam.

Ha visszamehetne az időben, újra őt választaná?

A férjemnek két külön énje volt. Azt a Pablót, akit 12 évesen megismertem bármikor újraválasztanám. Azt a kegyetlen pszichopata bűnözőt, akivé vált, azt soha.

/ Profimedia

Mit szólt ahhoz, mikor megtudta, hogy Pablo felgyújtott 2 millió dollárt (600 millió forint), mert fáztak a gyerekei?

Én és a lányom, Manuela ekkor nem voltuk ott. Úgy történt, hogy a fiam, Juan és Pablo néhány napig egy kunyhóban bujkáltak, ahol nem volt fűtés. Kimenni nem tudtak, ugyanis fegyveresek védték a területet. Pablónak nem volt más lehetősége, csak készpénzzel tudott begyújtani. Mikor ezt utólag megtudtam, egy kicsit fellengzősnek tartottam. De hát mit tehet a szülő, ha vacog a gyerek?

Az ön szemében mi a férje legnagyobb bűne?

Hogy számtalanszor veszélybe sodort engem és a gyerekeinket. Emellett nagyon fájt az is, hogy fűvel-fával megcsalt. Féltékeny voltam a szeretőire, hogy is ne lettem volna az!

A férje egyik leghíresebb szeretője Virginia Vallejo volt, akiről egy film is készült. Könyvében azt írja, hogy vele kimondottan rossz a viszonya. 

Ez így van, mert Virginia hazudik rólam. Próbálja úgy beállítani, mintha nekem fényűző, csodás életem lett volna. Sőt, szerinte a mai napig mesésen élek Buenos Airesben, és csak pazarlom a pénzt mindenfélére. Emellett azt állítja, hogy a férjem halála után azért változtattam nevet, mert szégyelltem Escobárként élni, holott csak biztonságot akartam.

Azt azonban nem kapta meg. Miután lelőtték Escobárt, számos halálos fenyegetést kapott, sőt még börtönbe is került. Mit szólt volna a férje, ha ezt látja?

Valószínűleg a fél világot kinyírta volna. A férjem rajongói között vannak olyanok, akik szerint Pablo még él. Nos én azért vagyok olyan biztos abban, hogy 1993-ban meghalt, mert ha nem így lett volna, 1999-ben a börtönből is kiszabadított volna. Nem tette, de csak azért, mert halott volt.

Kap még a mai napig halálos fenyegetéseket?

Ebben a pillanatban biztonságban vagyok, de hogy mit hoz a holnap, azt nem tudhatom. Pablónak annyi ellensége volt szerte a világban, hogy szinte lehetetlen megjósolni, vannak-e még olyanok, akik bosszút terveznek. A fiam nagyon sok áldozattal vette fel a kapcsolatot, a legtöbben együttéreznek velünk, és nem haragszanak ránk, tudják, hogy mi magunk is áldozatok vagyunk. Mindenesetere, ha hirtelen nekem is ütne a végső óra, akkor nyugodtan távozom.

Addig remélhetőleg még sok idő van. Lesz még szerelmes?

Pablón kívül soha senkire nem tudtam férfiként tekintetni. Rettegtem, és a mai napig félek minden kapcsolattól, hisz ha az igaz szerelem ilyen szörnyű dolgokkal jár, mint amiket én átéltem, akkor köszönöm szépen, ebből többet nem kérek. Lehet, hogy egyszer nem látom majd ilyen borúsan a dolgokat, de egyelőre nem akarok kockáztatni, most kizárólag a gyerekeim szeretetére és békére vágyom.

A kokainkirály

Pablo Escobar 1949. december 1-jén született Kolumbiában egy szegény állattenyésztő családban. Már gyerekként sem állt tőle távol a bűnözés, kezdetektől fogva vágyott a hatalomra, ezért vett egy lőfegyvert, amellyel hamar kivívta az alvilág tiszteletét. Kezdetben kocsikat lopott, embereket rabolt, és marihuánát árult, a 70-es években azonban egy másik kábítószer jött divatba, a kokain. Rövid idő alatt felépítette drogbirodalmát, a csúcson a világ kokainkereskedelmének 80 százalékát tartotta kézben. Ezzel óriási vagyonra tett szert, évente 22 milliárd dollárt, vagyis csaknem 6 ezer 600 milliárd forintot keresett. A hatóságok csak nagyon nehezen tudták őt elkapni, a rendőröket ugyanis vagy lefizette vagy megölette. 1976-ban vette feleségül az akkor 15 éves Victoria Eugenia Henaót. Két gyerekük született, Juan Pablo és Manuela. Pablo Escobárt  végül egy amerikai-kolumbiai elitalakulat lőtte le. Mindez 1993. december 2-án történt, ekkor volt 44 éves.

Kapcsolódó Cikkek

 • A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  Szinte mindenki ismeri VI. György brit király történetét (már csak a 4 Oscar-díjas A király beszéde című nagysikerű filmből is, Colin Firth remekbe szabott alakításával), aki annak köszönhetően lett uralkodó, hogy bátyja, VIII. Eduárd a trón helyett inkább a szerelmet választotta. Györgynek pedig nem csupán a monarchia megtépázott hírnevét kellett rendbe hoznia, de a II.

 • Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Joshi Bharat vezetésével új, saját gyártású műsort indít a LifeTV. Július 20-tól minden hétköznap 17:00-kor kerül képernyőre az Őszintén!

 • Szigorítani kellett az állatmenhelynek a vírus miatt

  Szigorítani kellett az állatmenhelynek a vírus miatt

  A járvány idején is rengeteg kutyus került menhelyre, de sok négylábú talált gazdira is. A Rex Állatszigeten is pörgött az örökbefogadás a karantén alatt, de a szabályokon szigorítani kellett, ugyanis volt olyan, aki csak azért akart állatot tartani, hogyha Magyarországon is bevezetik a kijárási tilalmat, legyen indoka kimozdulni.