EUR: 355,39 Ft
CHF: 332,67 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb

Pirog

Hozzávalók: 1000 g finomliszt, 5 dl tej, 4 db tojás (3 a tésztába, 1 a kenéshez), 3 ek. cukor, 1 kávéskanál só, 30 g, élesztő, 4 ek. vaj (olvasztott)
A káposztás töltelékhez: 1 db kis káposzta, 4 db főtt tojás, 1 db kis fehér hagyma, 2 ek. napraforgóolaj, 1 kávéskanál só, bors ízlés szerint
A húsos töltelékhez: 1 kg darált sertéshús, 1 db közepes fehér hagyma, 3 ek. napraforgóolaj, só, bors

Elkészítés: A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojással és tejjel a lisztet jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és duplájára kelesztjük. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra. Nagy méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és egy evőkanálnyit teszünk bele a töltelékből. A széleit összecsippentjük, és fontos, hogy az összedolgozott rész alulra kerüljön, ettől lesz szép a pirog. A tetejét megkenjük tojással, és rövid pihentetés után forró sütőben aranyszínűre sütjük. Ne legyenek egymáshoz túl közel, mert megnőnek a sütőben. Míg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A hagymát olajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk a reszelt káposztát a fűszerekkel. Fedő alatt puhára pároljuk. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és tojásszeletelővel két irányból daraboljuk. Így amikor villával elkeverjük a káposztával, nem lesznek nagy darab tojásfehérjék a töltelékben. Mindkét tölteléket hűtsük langyosra, mielőtt a pirogba kerül, különben nehéz vele dolgozni, ragad tőle a tészta. A húsos töltelék hasonlóan készül a káposztáshoz. A hagymát apróra vágva olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst a fűszerekkel, és puhára főzzük.


Kapcsolódó Cikkek