EUR: 350,81 Ft
CHF: 329,54 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Életmód

Rendhagyó infografika budapesti gasztrokalandoroknak

Az Offbeat Budapest grafikus gasztroszótárt készített, amely pontosan összefoglalja, mit kell megkóstolnia annak a külföldinek, aki Budapestre érkezik, és mit takarnak azok a kiejthetetlen szavak, mint például a lecsó, a lángos vagy a párizsis zsemle. Íme az infografika és az útmutató.

#1 – Lecsó: Érett zöldségekből és apróra vágott kolbászból készül ez a késő nyári pörkölt. Tunkoljuk ki a maradékot egy szelet kenyérrel, és öblítsük le egy pohár fröccsel. (#14)


#2 – Pálinka: A magyar nemzeti ital különféle ízekben kapható – sárgabarack, szilva, körte –, de az összes változat gyorsan kiüt. Lassan igyuk!

#3 – Kakaós csiga: Ezt a koncentrikus körökben formázott, ízletes csokoládécsodát óvatosan együk, mert beleragad a fogunkba!


#4 – Gyros: A gyros Budapest nem hivatalos „sörkorcsolyája”. Segítségével 2,5 euróért elkerülhető a szörnyű másnaposság.

#5 – Töltött káposzta: A savanyú káposzta mellett lennie kell egy káposztalevélnek Kelet-Európa bármelyik részén. Budapesten az étel tejföllel van meglocsolva.

#6 – Túró Rudi: Egy kevés túró, csokoládémázzal bevonva. Nemzeti édesség, a helyiek nagyon szeretik.

#7 – Sör: Lehet, hogy Magyarország nem nagy sörbirodalom, de a helyi  sörfőzdék ígéretes ízekkel várják a turistákat.

#8 – Túrógombóc: A csodálatos, puha, könnyű desszert édes-savanyú túróból készül, zsemlemorzsába forgatva, tejföllel és porcukorral meghintve.

#9 – Gulyás: Már a magyarok nomád őseinek vasforralóján is ez a paprikás, húsos, krumlis leves rotyogott, amelynek ízesítése tájegységenként eltér.

#10 – Pogácsa: Ezek a pelyhes, rétegelt vajas tészták népszerűek egész Kelet-Európában és Törökországban.

#11 – Palacsinta: Vékonyabb, mint bárhol a világon. Hengeresre tekerve bármivel megtölthető, a málnától, a lekváron keresztül egészen a Nutelláig.

#12 – Kínai: A kínai ízek meghódították a világot: minden olcsó és ízletes, így van ez Budapesten is.

#13 – Párizsis zsemle: Pénztárcabarát lapos kenyér, vajjal és hússal. Isten tudja, miért, de népszerű üzemanyagforrás a helyiek körében.

#14 – Fröccs: Ami a világ más részein pusztán boros spritzer, az itt egy szent nyári ital. A klasszikus verziókban, a kis- és a nagyfröccsben más-más a szóda és a bor aránya.

#15 – Ropi: Ropogós perecpálcák sóval meghintve.

#16 – Kolbász: Reggelire, ebédre és vacsorára is népszerű a darált sertéshússal, paprikával és számos fűszerrel töltött, forró zsírban kisütött húsbot, mustárba mártogatva.

#17 – Lángos: Mi lehet jobb egy éjszakai ivászat után, mint egy sült, vastag, tejfölös, zsíros lepény? Ha szeretnénk úgy kinézni, mint egy őslakos magyar, együk kézzel.

#18 – Főzelék: Olcsó zöldségpüré bármilyen zöldségből.

#19 – Túrós batyu: Majdnem olyan népszerű, mint a kakaós csiga: édes túróval és mazsolával töltött lepénykék.

#20 – Pörkölt: A magyar konyha ékessége a hagymán párolt, paprikával megszórt, vízzel felöntött húsos étel, amely marhából, sertésből és csirkéből is készülhet.

#21 – Mogyi: Az olajos földimogyoró minden magyar háztartásban megtalálható mint kedvelt nassolnivaló.

#22 – Unicum: Nem szabad úgy elmenni Budapestről, hogy nem kóstoljuk meg a sötét árnyalatú, keserű elixírt, amely több mint 40 gyógynövényt tartalmaz, és eredetileg a Habsburg császár betegségeinek kezelésére szolgált. Vigyázat, magas alkoholtartalma miatt gyorsan kiüti a rutintalanokat!

#23 – Kürtőskalács: Nyugodtan szaladjon be bármelyik erdélyi pékségbe, ahol tűz fölött sütik a karamellizált kérget a rágós, puha tésztára.

#24 – Szalámi: A füstölt és szárított kolbász központi szerepet játszik a magyar étrendben, és az jár a legjobban, aki a paprikás, fűszeres fajtát kóstolja meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Készítsen lekvárt zöld paradicsomból

    Készítsen lekvárt zöld paradicsomból

    A paradicsomot általában pirosan szeretik Magát a gyümölcsöt (mert legújabban ide sorolják) felhasználják lecsóba, pörköltbe, fogyasztják nyersen, illetve lehet belőle italt is készíteni. De azt már kevesen tudják, hogy szoktak zöld, éretlen paradicsomból is lekvárt csinálni. Ez nagyon régen volt szokásban, amikor már a nap sugarai nem tudták megérlelni a szeptember végén utolsóként megjelenő paradicsom gömböket.

  • Így előzheti meg a derékfájást!

    Így előzheti meg a derékfájást!

    A számítógép előtt több óráig történő “merev” üldögélés megterhelő a testnek. Az ebből eredő fájdalmak egyaránt érintik a fiatalokat és az idősebbeket is. Az apost.com néhány tippet gyűjtött össze a reggeli tornához, hogyan lehet az izmokat, az izomszalagokat karban tartani, hogy ne jelentkezzen a deréktáji fájdalom.

  • Vízbe dobták Táltosékat

    Vízbe dobták Táltosékat

    GPS jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a PET Kupa szakemberei a Felső-Tiszai Búvár és Mentő Egyesület közreműködésével.