2019. december 09., hétfő
Natália

Életmód

Rendhagyó infografika budapesti gasztrokalandoroknak

Az Offbeat Budapest grafikus gasztroszótárt készített, amely pontosan összefoglalja, mit kell megkóstolnia annak a külföldinek, aki Budapestre érkezik, és mit takarnak azok a kiejthetetlen szavak, mint például a lecsó, a lángos vagy a párizsis zsemle. Íme az infografika és az útmutató.

#1 – Lecsó: Érett zöldségekből és apróra vágott kolbászból készül ez a késő nyári pörkölt. Tunkoljuk ki a maradékot egy szelet kenyérrel, és öblítsük le egy pohár fröccsel. (#14)


#2 – Pálinka: A magyar nemzeti ital különféle ízekben kapható – sárgabarack, szilva, körte –, de az összes változat gyorsan kiüt. Lassan igyuk!

#3 – Kakaós csiga: Ezt a koncentrikus körökben formázott, ízletes csokoládécsodát óvatosan együk, mert beleragad a fogunkba!


#4 – Gyros: A gyros Budapest nem hivatalos „sörkorcsolyája”. Segítségével 2,5 euróért elkerülhető a szörnyű másnaposság.

#5 – Töltött káposzta: A savanyú káposzta mellett lennie kell egy káposztalevélnek Kelet-Európa bármelyik részén. Budapesten az étel tejföllel van meglocsolva.

#6 – Túró Rudi: Egy kevés túró, csokoládémázzal bevonva. Nemzeti édesség, a helyiek nagyon szeretik.

#7 – Sör: Lehet, hogy Magyarország nem nagy sörbirodalom, de a helyi  sörfőzdék ígéretes ízekkel várják a turistákat.

#8 – Túrógombóc: A csodálatos, puha, könnyű desszert édes-savanyú túróból készül, zsemlemorzsába forgatva, tejföllel és porcukorral meghintve.

#9 – Gulyás: Már a magyarok nomád őseinek vasforralóján is ez a paprikás, húsos, krumlis leves rotyogott, amelynek ízesítése tájegységenként eltér.

#10 – Pogácsa: Ezek a pelyhes, rétegelt vajas tészták népszerűek egész Kelet-Európában és Törökországban.

#11 – Palacsinta: Vékonyabb, mint bárhol a világon. Hengeresre tekerve bármivel megtölthető, a málnától, a lekváron keresztül egészen a Nutelláig.

#12 – Kínai: A kínai ízek meghódították a világot: minden olcsó és ízletes, így van ez Budapesten is.

#13 – Párizsis zsemle: Pénztárcabarát lapos kenyér, vajjal és hússal. Isten tudja, miért, de népszerű üzemanyagforrás a helyiek körében.

#14 – Fröccs: Ami a világ más részein pusztán boros spritzer, az itt egy szent nyári ital. A klasszikus verziókban, a kis- és a nagyfröccsben más-más a szóda és a bor aránya.

#15 – Ropi: Ropogós perecpálcák sóval meghintve.

#16 – Kolbász: Reggelire, ebédre és vacsorára is népszerű a darált sertéshússal, paprikával és számos fűszerrel töltött, forró zsírban kisütött húsbot, mustárba mártogatva.

#17 – Lángos: Mi lehet jobb egy éjszakai ivászat után, mint egy sült, vastag, tejfölös, zsíros lepény? Ha szeretnénk úgy kinézni, mint egy őslakos magyar, együk kézzel.

#18 – Főzelék: Olcsó zöldségpüré bármilyen zöldségből.

#19 – Túrós batyu: Majdnem olyan népszerű, mint a kakaós csiga: édes túróval és mazsolával töltött lepénykék.

#20 – Pörkölt: A magyar konyha ékessége a hagymán párolt, paprikával megszórt, vízzel felöntött húsos étel, amely marhából, sertésből és csirkéből is készülhet.

#21 – Mogyi: Az olajos földimogyoró minden magyar háztartásban megtalálható mint kedvelt nassolnivaló.

#22 – Unicum: Nem szabad úgy elmenni Budapestről, hogy nem kóstoljuk meg a sötét árnyalatú, keserű elixírt, amely több mint 40 gyógynövényt tartalmaz, és eredetileg a Habsburg császár betegségeinek kezelésére szolgált. Vigyázat, magas alkoholtartalma miatt gyorsan kiüti a rutintalanokat!

#23 – Kürtőskalács: Nyugodtan szaladjon be bármelyik erdélyi pékségbe, ahol tűz fölött sütik a karamellizált kérget a rágós, puha tésztára.

#24 – Szalámi: A füstölt és szárított kolbász központi szerepet játszik a magyar étrendben, és az jár a legjobban, aki a paprikás, fűszeres fajtát kóstolja meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

    A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

    A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

  • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

    Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

    Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

  • Akik már nem öregszenek meg

    Akik már nem öregszenek meg

    Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

  • Télen is óvjuk a bőrünket!

    Télen is óvjuk a bőrünket!

    A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.