2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Külföld

Segített az ima a sziámi ikreken

Rekonstrukciós műtéten estek át a magyar orvoscsoport által szétválasztott bangladesi ikrek. A hároméves kislányok műtétje kedden és szerdán zajlott, mindkét gyerek állapota stabil.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közölte: a műtétekre újra Bangladesbe utazott az alapítvány dr. Csókay András vezette magyar orvoscsapata, akik Rukián koponyacsontpótlást végeztek, míg Rabia hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetettek be, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a jövő év első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon. Az utazás előtt Csókay ismét arra kérte az embereket, hogy imádkozzanak a kicsikért.


Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Mint arról már beszámoltunk, az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabia és Rukia, a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztására.

Korábban Rukiánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatosan a javulás jeleit mutatja – a műtét után stabil –, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.


Rabia az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni, világszenzációnak számító végső szétválasztás után öt nappal magához tért, azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni. A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első negyedében kerül sor.

Csókay András idegsebész
MTI/Koszticsák Szilárd

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek