EUR: 352,98 Ft
CHF: 332,60 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Ózd

Siker és kudarc is része volt 2019-nek

Ismét egy újabb esztendő vége felé közeledünk, és ilyenkor érdemes visszatekinteni a múló év eseményeire. Arra kértük Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztost, hogy foglalja össze, ő hogyan gondol vissza 2019-re.

A választások éve volt 2019, ami alaposan megmozgatta a szavazópolgárokat. Amíg az uniós választáson a Fidesz–KDNP pártszövetség nagyon sikeresen szerepelt, addig az önkormányzati választáson már árnyaltabb volt a kép. Sokan otthon maradtak október 13-án, márpedig aki azon a napon nem élt választási jogával, annak a későbbiekben nincs joga a reklamáláshoz. Városunkban az országos szinten is tapasztalt összefogásban bíztak meg az emberek. Az azonban néhány hét elteltével máris jól látszik, hogy az első helyi döntések nem a város jövőbeni fejlesztéséről szóltak, hanem a féktelen pénzszórásról – mint ahogy azt látjuk és tapasztalhatjuk az ország számos más, „összefogással” vezetett településén vagy a fővárosi kerületekben.


 

 

Kormányzati támogatás

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as számú választókerületben 71 település található, a munka pedig közös, hiszen több terület – mint az oktatás, a foglalkoztatás vagy az egészségügy – összeköt bennünket. A kormányzó párt vezetőinek az a véleményük, hogy egyetlen település sem kerülhet hátrányba azért, mert ellenzéki vezetése van. Ez idáig is így volt, ezért érkezett Ózdra és a térségbe több mint 20 milliárd forint az önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek támogatására. Iskolák, orvosi rendelők újultak meg. Ózdon folyamatosak az egészségügyi fejlesztések, megújult és újonnan épült épületek formájában, új, modern, a kor elvárásainak megfelelő orvosi eszközök és gépek folyamtatos beszerzésével. Jól halad a mentőállomás tervezése, a napokban új mentőautó állt szolgálatba a városban. Bár a gyógyító orvosok és nővérek száma is hasonló ütemben bővülne!

Városunk egyik tragédiája, hogy nem tudja megtartani a képzett munkaerőt. Láthatóan egyre több területről hiányzik a jó szakmunkás és a mérnök. A fiatalok egy része nem a szakképzés, hanem inkább az általánosabb képzést nyújtó gimnáziumok felé fordul. A világgazdaság általános fellendülésének köszönhetően azonban a városban jelentősen erősödött a piaci pozíciójuk a kis- és középvállalkozásoknak, amelyeknek nagy szükségük lenne a jól képzett munkaerőre. De előrevetíti árnyát egy világgazdasági megtorpanás is, ami akarva-akaratlanul az ózdi piaci szereplőkre is kihatással lehet majd. Ilyen helyzetben elsőként az alacsonyan képzett munkaerő állása kerül veszélybe. Ezért fontos, hogy Magyarország kormánya országos szinten meg kívánja erősíteni a szakképzést. Ózdon ehhez remekül társul annak a Tudásközpontnak a létrejötte, amely a szakirányú oktatás, kutatás térségi központja lehet.

Optimizmusra ad okot az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. fejlesztése is, amely cégben a magyar állam 20 százalék tulajdonrészt vásárolt, és zajlik a 60 millió eurós technológiai fejlesztés. Az építőiparnak a 2020-as évek elején 25 ezer milliárd forint értékű megrendelésállománya van, ez pedig jól mutatja: az ózdi acélra nagy szükség lesz.


A város vezetése, bízva az ózdi gazdaság bővülésében, az acélművek szomszédságában zöldmezős ipari park fejlesztésébe fogott bele, ami önmagában helyes, de erősen kétséges, hogyan sikerül a mocsaras részből ipari parkot létrehozni, és főként hogy lesznek-e oda betelepülő cégek.

Ne feledkezzünk meg a szennyvízcsatorna-beruházásról sem. A kormány több milliárd forinttal segítette az ózdi embereket abban, hogy a több mint egy évtizedes álom megvalósulhasson, és a város szinte egésze korszerű szennyvízhálózathoz jusson hozzá. Mindezt úgy, hogy az ózdiaknak a lakossági hozzájárulást sem kell kifizetniük.

Idén nyáron is szép, virágos volt a belváros, a peremkerületek azonban ennek szöges ellentétei. Lehangol továbbá, amikor az utak mellett vagy erdős területen illegális szeméttelepeket látok, és látszólag nincs gazdája a területnek. Egyre inkább személyes tragédiaként élem meg, hogy egyesek sajátos szemétdombnak tekintik a mindenki által szeretett erdeinket.

Együtt lehetünk büszkék

Azt viszont sikerként éltem meg, hogy a város vezetése – elsősorban ha a városimázst szeretné javítani – boldogan mutat rá a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű épületére. Örülök, mert végre közösen merünk büszkék lenni arra, amit az ózdiak számára maradandó értékként adhatunk. Tesszük mindezt úgy, hogy közben kohászati múltunk egy szeletét is megőriztük. A két intézmény sokszorosan teljesítette túl az elvárt látogatói számokat. A helyiek egyre inkább magukénak érzik a programokat, a távolabbról érkező vendégek pedig az itt szerzett élményeknek köszönhetően jó hírét tudják vinni városunknak.

Sokkal nagyobb baj azonban a város mentális egészsége. Rossz a közhangulat, keserűség sugárzik az emberek tekintetéből, azelőtt soha nem tapasztalt gyűlöletkeltés zajlik a népszerű internetes közösségi oldalakon. Sokan téves vagy félinformációk alapján mondanak véleményt kialakult helyzetekről, eseményekről, emberekről. Ezen változtatni kell! Higgyük el, hogy jó itt élni, jó ózdinak lenni. Ez egy olyan feladat, amelyben komoly szerepe és felelőssége van a város mindenkori vezetésének.

Van tehát ok örömre és bánatra is, és reménykedek, hogy az előbbiből lesz több a következő évben. Ehhez kívánok minden ózdi polgárnak áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új évet!

Riz Gábor országgyűlési képviselő

Fotó: Fidesz
Riz Gábor jelentős lépésnek nevezte a tudásközpont ózdi indítását

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.