EUR: 352,25 Ft
CHF: 330,57 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Egyéb Sopron

Sopron templomai nyitva vannak hajnalban

A karácsonyvárás idején Sopron templomaiban is lesznek hajnali szentmisék. Ez az időszak jó alkalmat nyújt arra, hogy lelkileg is ráhangolódjunk az ünnepre – többek között erről beszélt Horváth Imre városplébános.

Horváth Imre városplébános arra biztatja a híveket, hogy vegyenek részt a hajnali szentmiséken
Fotó: Kóczán Bálint


Mióta ünnepli az egyház az adventet?

Nagyon régóta, talán a IV–V. századra nyúlik vissza eredete. VII. Gergely pápa négy vasárnapra sűrítette ezt a várakozási időszakot, hogy az egyház a híveivel újra átélje Jézus születését.  Az evangélium fénye segít nekünk bensőségessé tenni ezt a néhány hetet, amely rávilágít a titkokra többek között Márián keresztül, a Szentlélek segítségével.
Milyen hagyományokról tudunk?
Az advent elterjedésével lassan-lassan kialakultak azok a történelmi gyakorlatok, amik segítenek közelebb kerülni az ünnephez. Bár az adventi koszorú készítésének nem olyan régi a gyökere, de nagyon népszerű. Zöld színével, a négy gyertyával nagyon szépen irányítják a figyelmet a négy vasárnapra.


A városplébános is készül az adventi időszakra
Fotó: Kóczán Bálint

Mi a fő üzenete ennek az időszaknak?
A legfontosabb megérteni, hogy Jézus üdvözít bennünket, és mi erre válaszolunk. A négy adventi vasárnapon keresztül fokozatosan közelebb kerülhetünk hozzá. Ilyenkor buzgóbbak vagyunk imádságban, elcsendesülünk, kedvesebbek, fegyelmezettebbek vagyunk, próbálni kell valami krisztusit magunkra ölteni. Advent az egyházi év legcsodálatosabb időszaka, amikor a Megváltó születésére várakozunk. Újra átéljük azt a nagy történelmi eseményt, amikor Jézus Krisztus belép a mi világunkba, azért hogy felemelje az embert. Ez a várakozó időszak karácsonyig azt a célt szolgálja, hogy engedjük Jézust bennünk munkálkodni, ezáltal megerősödhetünk a hitben.
Sopronban hogyan hangolódhatnak a karácsonyra a hívek?
Erre egy jó alkalom a rorate, vagyis a hajnali szentmise. Nagyon sok templom kapuja nyitva áll kora reggel helyenként mindennap.  A Szentlélek-templomban hétfőn, szerdán és pénteken reggel 6 órától mutatunk be szentmisét, de érdemes minden templom honlapját figyelni az időpontok miatt. Esthajnali szentmise is létezik: aki korán nem tud részt venni, este pótolhatja. Ezek az alkalmak is lehetőséget biztosítanak, hogy valóban szívben, lélekben készüljünk a karácsonyra.

Várkert bazár adventi programok, élő betlehem a neoreneszánsz kertben
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Rorate szentmise
A hajnali szentmise a rorate, amelyet angyal- és aranyos misének is szoktak nevezni. Az advent első vasárnapjától karácsony első napjáig, mindennap hajnalban bemutatott mise Szűz Mária tiszteletére, és a Jézus eljövetele utáni vágy kifejezésére jöhetett létre. Nevét a mise bevezető szavairól kapta.

Elkészültek a díszek (Fotó: Keresztesi Balázs)

Adventi miserend
A Szentlélek-templomban a rorate mise hétfőn, szerdán, pénteken reggel 6 órakor, az esthajnali szentmise kedden, csütörtökön, szombaton 17 órakor kezdődik. Az adventi gyertyagyújtást szombatonként 17 órakor tartják. Gyónási lehetőség mindennap 16.30 órától, és a vasárnapi szentmisék alatt.

Boldog Karácsonyt

Kapcsolódó Cikkek