2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Súlyosabban büntetik a parlamenti balhézást

A parlament tegnap elfogadta az Országgyűlés működését érintő törvények módosítását, amely alapján a jövőben szigorúbban büntethetők a viselkedni nem tudó képviselők. Az elmúlt időszakban ugyanis mindennapossá váltak az ellenzéki cirkuszok a parlamentben.

Az egyik előterjesztő, a fideszes Kocsis Máté korábban a parlamentben az elmúlt időszakban történt „példátlan durvaságokkal” indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást. Megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot – amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, majd a továbbiakban is zavarták az ülést –, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közelmúltbeli viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.MTI/Kovács Tamás

Hadházyék egyébként tegnap is folytatták a cirkuszt, az ellenzékiek egy csoportja ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumába ment egy kicsit bohóckodni.

Az országgyűlési törvény módosításában a fegyelmi esetek két új elemmel bővülnek: a felszólalást vagy az ülésvezetést kirívóan zavaró közbeszólás, valamint az ülés menetének zavarása, akadályozása kerül be a törvénybe.


A törvény emeli a szankcióként kiszabható tiszteletdíj-csökkentések mértékét is. A legenyhébb esetben minimum a félhavi tiszteletdíja csökkentésével büntethetik a képviselőt, legsúlyosabb esetben pedig hathavi tiszteletdíj elvonásával.

Az ellenzék egyébként napi szinten provokál, cirkuszol a parlamentben vagy éppen úgy ordibál, mintha kocsmában lenne.


MTI/Máthé Zoltán

 

 

Nem lehet többet ugrálni a frakciók között

A frakciókra vonatkozó házszabályok módosításáról is döntöttek tegnap az Országgyűlésben. Eszerint a mandátumot szerző képviselők a megbízatásukat annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként láthatják el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerték. Mint ismert az ellenzék az eddigi szabályokat folyamatosan kijátszotta, így fordulhatott elő, hogy például a Párbeszéd „kölcsönképviselőkkel” tudott frakciót alakítani és ezzel pluszpénzhez jutni.

 

Megszavazták a nagyszülői gyedet

Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetését. A Ház döntése alapján a szülők akkor tudják átadni a gyedre való jogosultságukat a nagyszülőknek, ha maguk is rendelkeznek ilyennel, és keresőtevékenységet végeznek. A nagyszülői gyed a gyerek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korig) vehető igénybe, amíg a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek