EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Ózd

Szegényebb lett Ózd sportja

Ritkán lehet tőle szerényebb sportemberrel találkozni, pedig lett volna oka a dicsekvésre. Nagy része volt abban, hogy az Ózdi Kohász 1981-ben a legmagasabb osztályba jutott, de játszott a Bp. Honvéd SE csapatában is. Egy hónapja ment nyugdíjba, de a sors nem engedte meg neki, hogy élvezhesse az öregkort. Utassy Gyulát  szülőfalujában, Bükkszenterzsébeten helyezték örök nyugalomra.

Sportpályafutása Tarnaleleszen indult, ahol korán felfigyeltek a tehetségére, így lett már 15 éves korában tagja a megyei első osztályú felnőttcsapatnak. Onnan került be a Heves megyei válogatottba, és onnan igazolta le az Ózdi Kohász SE, amely az NB II-ben játszott akkor. Katonának 1975-ben vonult, be és a miskolci Honvéd Papp József SE együttesében rúghatta tovább a bőrgolyót. Akkorra már túl volt néhány súlyos sérülésen és műtéten, mert a gyors és jól cselező jobbszélsővel néhány hátvéd kíméletlenül bánt.


A katonacsapatban is jól ment a játék, bekerült a honvédválogatottba, ahol egy meccsen három gólt lőtt, a nagy múltú Bp. Honvéd megfigyelője pedig próbajátékra hívta. Ott hamarosan bekerült a húszas keretbe, ahol Tichy Lajos edző irányításával több NB I-es mérkőzésen játéklehetőséget kapott. Az akkori bajnokcsapatban olyan kiválóságok játszottak, mint Nagy Antal, Dajka László vagy Weimper István. Egy évig viselte a piros-fehér mezt, és közben kapott ajánlatot az MTK-tól és a Szombathelytől, de ő Ózdot választotta.

A városba 1978-ban tért vissza, ahol az NB II-ben szerepelhetett. A többségében helybeli és környékbeli játékosokból aztán olyan csapat alakult ki, akik kis erősítéssel 1981-ben felkerültek az NB I-be. Tömegek jártak akkoriban focimeccsre a kohászvárosban, ez eredmények pedig jöttek. Megverték a Diósgyőrt, a Rába ETO-t, az FTC ellen pedig 4-4-es döntetlent értek el 25 ezres nézőcsúcs mellett. Gyuszi a bajnokságban nyolc gólig jutott, ám néhány idegenből érkezett játékos bundabotrányba keveredett és ez megpecsételte a sorsukat, ami kieséshez vezetett. Később kiestek a harmadosztályba, majd ismét NB II-esek lettek, ő pedig több éven át viselte a csapatkapitányi karszalagot.


Nem élvezhette ki a nyugdíjas éveket

Az aktív játékot 35 évesen hagyta abba, de elfogadta a Tarnalelesz invitálását és játékos edzőként 1990–1993 között még anyaegyesületét segítette, amelynek eredménye az NB III-ba történt felkerülés volt. Ezután jöttek a munkás hétköznapok, amely korszakot a 2019. októberi nyugdíjazása zárt le. Mindössze egy hónapig élvezhette ezt az állapotot. Otthonában 64 éves korában  érte a halál.

Fotó: archív
Az NB I-ers csapat, Utassy Gyula balról ötödik a hátsó sorban

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.