2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb Szolnok

Szolnoki nő a világ egyik legjobb szkanderosa

Kőváriné Ivánfi Brigitta két arany- és két ezüstérmet is szerzett az október végén Romániában megrendezett szkander-világbajnokságon. A helyszín ezúttal Konstanca volt, ahol 54 ország 1210 versenyzője mérte össze erejét és tudását. Brigitta is köztük volt, és sikerült mindkét kézzel aranyérmet hazahoznia. A szolnoki hölgy már 16 éve űzi ezt a sportot, és nem szeretné abbahagyni.

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki megnyerhessen egy szkander-világbajnokságot?Nagyon sok gyakorlás kell hozzá, valamint koncentráció, technika és erőnlét. A technika olyan apró összetevőkből áll, mint például a fogás vagy az ujjak elhelyezkedése, de a legfontosabb, hogy mind mentálisan, mind pedig fizikailag a topon kell lenni. Sokan tévesen azt hiszik, hogy „csuklózni” tilos, pedig ez egyáltalán nem így van: csuklózni a verseny alatt szabad, csupán a rajtbeállásnál nem engedélyezett, illetve nem feltétlenül a karnak kell a legerősebbnek lennie, sokkal fontosabb a csukló és az ujjak erőssége.

Mikor nyerted meg az első komolyabb bajnokságodat?


Az első világbajnoki dobogós, harmadik helyezésemet 2014-ben szereztem, ami megadta a kezdőlökést, hogy tovább versenyezzek, hiszen ezen a megmérettetésen rengetegen voltak – ám az arany egészen 2017-ig nem sikerült. A két évvel ezelőtt, Lengyelországban megrendezett Eb-n tudtam aranyérmet nyerni, akkor mindkét kézzel az első helyet szereztem meg. Ez pedig a magyar szkandersport számára óriási jelentőségű volt, mert korábban soha nem nyert nő két kézzel Eb-t.

Mesélnél a világbajnokságról?


A romániai megmérettetésen négy napon keresztül versenyeztem, és a döntőben a brazil Rose Santost győztem le. Nem szeretnék telhetetlennek tűnni, de a vágyam, hogy a masters világbajnoki címek mellett a szenior kategóriában szerzett két ezüstérmem is bearanyozódjon. Ez viszont nagy munka, de szeretném elérni.

Olimpiai sportág lehet


– A szkandersport legnagyobb álma és reménye az, hogy a 2024-es olimpián már az olimpiai sportágak közé sorolják – és nekem is ez a vágyam. Ha lesz rá lehetőségem, szeretnék elindulni ott is, de ha csak a háttérből segíthetem a magyar versenyzők munkáját, már az is örömmel töltene el – mondta Brigitta.

Molnár Judit

Brigi izgatottan figyelte a meccseket. Fotó: Beküldött fotó

A brazil ellenfelét sikerült leggyőznie, ezzel pedig első helyezést ért el. Fotó: Beküldött fotó

Brigi a dobogó legfelső fokára állhatott fel a szkandervilágbajnokságon. Fotó: Beküldött fotó

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.