2020. július 16., csütörtök
Valter

Egyéb Pécs

Teljesen megújult a Szent Lőrinc Gondozóotthon

Az egyház fontos résztvevője a szociális gondoskodásnak, amely soha nem lehet állami monopólium – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Szent Lőrinc Gondozóotthon új épületének átadásán.

Fülöp Attila a pécsi katolikus egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Gondozóotthon 1,4 milliárd forint kormányzati támogatásból létesült új, csaknem háromezer négyzetméteres épületrészének átadásán hangsúlyozta: a kormányzat számára természetes, hogy támogatja a szociális segítségnyújtás és az idősellátás javítását szolgáló törekvéseket.


Közölte: 2020-ban csaknem 50 százalékos normatívaemeléssel segít az állam a demens idősek bentlakásos otthonainak működtetésében, emellett bővül azon idősotthonok száma, amelyekben ezt a finanszírozási formát igénybe vehetik.

Kitért arra is: országosan több mint 58 ezer férőhely áll rendelkezésre időseknek bentlakásos otthonokban, azokra az állam éves szinten hatvanmilliárd forintot költ.


A szociális biztonság megteremtéséhez közösségi feladatvállalás szükséges – hangsúlyozta az államtitkár. Úgy fogalmazott: „a szociális gondoskodás ott kezdődik, amikor valaki képes kilépni saját világából, és ráébred, hogy nem élhet (…) a saját környezetétől függetlenül (…) és jogait abból a közösségből kapja, amely iránt kötelezettséggel is tartozik.”

Korábban a közösségek, a családok és az egyházak vállalták a szociális gondoskodást, csak a XX., XXI. században vállalt fenntartói szerepet az állam és az önkormányzat – mondta. Magyarországon ma egyharmad-egyharmad arányban az állam, az önkormányzatok, valamint az egyház és a civil szektor látja el ezt a feladatot. Fülöp Attila kiemelte, hogy a kormányzat minden szerepvállalást támogatni szeretne.

kiemelés: A pécsi beruházásról szólva az államtitkár azt mondta, egy európai tekintetben is kiemelkedő színvonalú szolgáltatással bővült az idősellátás Magyarországon, és a szociális ágazatban megvalósuló egyházi szerepvállalás tovább erősödhet vele.

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó köszöntőjében kijelentette: az intézményben találkozik az egyház karitatív szolgálata, gondoskodása a társadalom közjóra irányuló tevékenységével.

Szücs Attila András, a Szent Lőrinc Gondozóotthon igazgatója arról szólt: az új létesítményben minden lakó az állapotának megfelelő gondozást kapja meg, az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedők ellátása pedig kifejezetten magas minőségben valósulhat meg.

A gondozóotthon

A Szent Lőrinc Gondozóotthon időskorú, vagy betegség miatt önmaguk ellátására nem, vagy csak korlátozott mértékben képes embereket fogad. A gondozási-ápolási feladaton túl fontos szerepet kap a közösségépítés, az idő hasznos eltöltése, a foglalkoztatás, a közös és az egyéni mozgásterápia, a lelki higiéné és a vallásgyakorlás.

A magyar kormány 2016 végén 8,75 milliárd forintos támogatást nyújtott a Pécsi Egyházmegyének társadalmat szolgáló fejlesztéseihez. A Szent Lőrinc Szociális Gondozó Intézet 2018 nyarán kezdődött felújításával és bővítésével lehetővé vált, hogy a korábban két épületben folyó ellátást egy egységes intézményben nyújthassák.

A beruházás eredményeként a gondozóotthon egy négyszintes épületrésszel bővült, amelynek földszintjén egy ezeradagos modern főzőkonyha és egy professzionális mosoda létesült. A kivitelezési munkák mellett a támogatásból az épületrész működtetéséhez szükséges eszközöket is beszerezték.

A bővítmény emeletein negyven idős, demens ellátottnak alakítottak ki lakóhelyiségeket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezt a strandot kár lenne kihagyni!

  Ezt a strandot kár lenne kihagyni!

  A szemnek is élmény, de ott lenni az igazi. A nyár legnagyobb vizes szenzációja a nem egészen egy hónapja átadott debreceni, Aquaticum strand.

 • Elkészült a nemzeti konzultáció honlapjának akadálymentesítése

  Elkészült a nemzeti konzultáció honlapjának akadálymentesítése

  Elkészült a Nemzeti Konzultáció honlapjának akadálymentesítése, így a kitöltése minden magyar polgár számára biztosított – közölte Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a Magyarország Kormányának hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban.

 • Részleges látogatási tilalom

  Részleges látogatási tilalom

  A betegek védelmében, óvatosságból részleges látogatási tilalmat rendelt el, a súlyos állapotú betegeket kezelő intenzív részlegeken és a nagy forgalmú Sürgősségi Osztályon.

 • Bódog-idők jönnek Kispesten

  Bódog-idők jönnek Kispesten

  A Magyar Kupa győztes Honvéd labdarúgói augusztusban az Európa Liga selejtezőit kiemeltként kezdhetik. Újra piros-feketébe öltözik Baráth Botond és Zsótér Donát is, akiket a tavaly a Kisvárdát az NB I-ben tartó Bódog Tamás készíti fel az új idényre.