2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Tisztogatásba kezdett Karácsony Gergely

Bosszúhadjáratot indított Karácsony Gergely főpolgármester, aki az elmúlt időszakban egymás után meneszti a fővárosi cégvezetőket, mindezt úgy, hogy korában féléves türelmi időszakot ígért nekik. Az ellenzéki városvezető ámokfutását a kulturális szereplők sem úszhatják meg.

A hétvégén tovább folytatódott a fővárosi cégvezetők közti tisztogatás. Megyeri Szabolcs kertész szerint „a Főkertet aljas politikai támadás fogja érni”, ugyanis az intézményt tíz éve vezető Szabó Józsefet úgy menesztik, hogy „az álzöld új budapesti vezetés elfelejtette vele közölni, hogy ezután nem kérnek a szakmai vezetésből”. A vezérigazgatói pályázatra eredetileg négynapos határidővel írtak ki pályázatot – ezt végül a felháborodás hatására az év végéig meghosszabbították –, és az új vezetőnél nem elvárás, hogy kertészeti szakember legyen.


– Budapest új, kamuzöld vezetésének tehát az első konkrét tette a Főkert szakmai lefejezése, meghatározhatatlan politikai érdekkörök kezébe juttatása – summázta a kertész.

Korábban hasonlóan jártak el Karácsonyék a Főtáv és a közterület-fenntartó vezetőivel, őket is menesztették. Utóbbi cég feltehetően a főváros által katasztrofálisan kezelt hóhelyzet miatt „viszi el a balhét” – a városvezetés helyett. Ismeretes, hogy nemrég pár centi hó is képes volt megbénítani Budapestet, Karácsonyéknak pedig tökéletes bűnbak lehetett a közterület-fenntartó vezetője.


És hogy milyen vezetők kinevezése várható Karácsonyéktól? Nos, sokatmondó, hogy a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. élére – mindössze háromnapos pályáztatási határidővel – Walter Katalint, Bajnai Gordon volt kabinetfőnökét és a Soros-egyetem egykori vezérigazgatóját nevezték ki.

 

A színházak sincsenek biztonságban

Miközben Karácsony Gergely a színházak és a szabadság megvédéséről beszél, folyamatosan távolítja el a neki nem tetsző színházigazgatókat. A Szabad Tér Színházat már tizenöt éve sikeresen irányító Bán Teodóra szerződését csak február végig hosszabbította meg a főváros. Folyamatosak a támadások az Újszínház jobboldali igazgatója, Dörner György ellen is, akiről Karácsony korábban azt mondta, nem valószínű, hogy megnyeri a pályázatot. Az inkább jobboldalinak tartott Nemcsák Károly által vezetett József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének pedig a volt SZDSZ-es pártkatonát, Vásárhelyi Máriát nevezte ki a főváros.

Bán Teodóra (Fotó: Cser Dániel)

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek