2020. július 13., hétfő
Jenő

Külföld

Több mint 31 600 ember öltek meg Mexikóban

Az idei évben novemberrel bezárólag 31 688 ember lett gyilkosság áldozata Mexikóban, csak novemberben csaknem háromezren vesztették életüket erőszakos bűncselekményekben – közölte pénteken a Noticias MVS rádió a mexikói közbiztonsági hatóság statisztikájára hivatkozva.

A tavalyi év azonos időszakához képest ráadásul az idén 2,7 százalékkal gyarapodott az áldozatok száma. 2018 januárja és novembere között ugyanis 30 852 gyilkosságot regisztráltak.


Mindamellett, hogy a tavalyi esztendő összesen 33 743 elkövetett gyilkossággal szomorú rekordot döntött meg a statisztikai felmérések 1997-es kezdete óta, a hatóság szerint a 2019-es év még ezt is túlszárnyalhatja, ha decemberben folytatódik a havonta átlagosan 2880 gyilkosságot számláló trend.

A statisztika szerint Mexikó legveszélyesebb térsége a központi fekvésű Guanajuato állam, ahol 3211 embert gyilkoltak meg az idén eddig. Ezt követi Baja California állam 2657, México állam 2603, Jalisco állam 2465 és Chihuahua állam 2379 gyilkossággal.

A gyilkosságok túlnyomó többségét lőfegyverrel követték el.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök december 1-jén tett nyilatkozatában kormánya egyik kiemelt feladatának nevezte a közép-amerikai országot sújtó erőszak szintjének csökkentését.

Alfonso Durazo, a közbiztonsági és polgárvédelmi ügyekben illetékes kormányhivatal vezetője december 18-án ugyanakkor elismerte, hogy a hatóságok eddig nem tudták elérni a szervezett bűnözés elleni harcban kitűzött célokat.

Mexikóban évek óta véres bandaháború dúl a rivális drogkartellek között. A kormány 2006-ban egy vitatott katonai műveletet indított a befolyásos drogkartellek ellen. Azóta mintegy negyedmillió ember halt erőszakos halált, s negyvenezren tűntek el nyomtalanul.

Kapcsolódó Cikkek