2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Kecskemét

Több száz japán nyelvű könyvvel gazdagodott a város

Ma már nincs olyan japán ember Kagosima megyében, aki ne tudná, hol van Magyarország. Ez az ott élő egyetlen magyar állampolgárnak, Juhász Sandynak köszönhető. A televíziós riporterként dolgozó Sandy egy nagyszabású könyvgyűjtőakciót álmodott meg, amelyet Honno Kote névre keresztelt. A projekt eredményeképpen 20 ezer japán könyv érkezett Magyarországra novemberben. A Kecskemét–Aomori Baráti Kör ebből 500 darabot kapott.

A tervek szerint 5000 könyv érkezett volna Magyarországra a Honno Kote projekt keretében a Japánban található Kagosima megyéből. A projekt ötletgazdája Juhász Sandy televíziós riporter, aki egyetlen magyar állampolgárként él Kagosima megyében. A kezdeményezés olyan sikeresnek bizonyult, hogy novemberben 20 ezer könyv jutott el hazánkba, amelyből 500 kötetet kapott a Kecskeméti–Aomori Magyar–Japán Baráti Kör. Ezek egy részét nemrég a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában adták át.


Juhász Sandy televíziós műsorvezetőként és riporterként dolgozik a Kagopita nevű japán műsorban

Juhász Sandy televíziós műsorvezetőként és riporterként dolgozik a Kagopita című japán műsorban. Kagosima megyében ő az egyetlen magyar állampolgár, 16 éve él a szigetországban. Azt vette észre, hogy a japánok ismerik Kodályt, Lisztet, a Rubik-kockát, valamelyest a magyar borokat, de ezenkívül nem sokat tudnak hazánkról. A Honno Kote projekttel azt szerette volna elérni, hogy a két nemzet jobban megismerje egymást.

– Projektünk 2019 januárjában indult, amikor egy ülésen bejelentettem, hogy könyveket szeretnék gyűjteni. Akkor körülbelül 20 önkéntes tette fel a kezét, hogy szeretne segíteni ebben. Már csak az volt a kérdés, hogyan juttassuk el a köteteket Kagosimából Magyarországra. Felállítottunk kézzel készített gyűjtődobozokat a megye több pontján, ott lehetett elhelyezni a könyveket, amelyekre nincs szükségük a kagosimaiaknak. Amikor megteltek a dobozok, elszállítottuk őket egy raktárba. Közben eljöttem Magyarországra, és amikor július végén visszaérkeztem Japánba, kiderült, hogy nem 5000 könyv gyűlt össze, ahogy azt eredetileg terveztük, hanem sokkal több: 20 ezer – mesélte Sandy.


Mindenki megismerte

A műsorvezető mindent megtett azért, hogy felhívja a figyelmet a Honno Kote projektre. Segítséget kért a televíziótól, ahol dolgozik, és igyekezett bemutatni a japánoknak, hogy mennyi közös van Magyarországban és Kagosima megyében. Még a megye kormányzóját is felkereste, és mindenhol szívélyesen fogadták.

Augusztus végén a közel 500 doboznyi könyvet szállító hajó elindult hosszú útjára. A gazdag adomány november első hetében megérkezett Magyarországra, az átadások decemberben zajlottak. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola műsorral fogadta „hazánk lányát”, aki ilyen sokat tett a két nemzet barátságáért és a japán kultúra iránt érdeklődő magyar emberekért. Sandy lenyűgözve figyelte az éneklő diákokat és Nagy Denisz táncát.

Japán szoba

Összesen 500 kötet kerül majd városunkba, a Kecskemét–Aomori Baráti Kör tulajdonába. Dr. Kriston Vízi József, a Kecskeméti–Aomori Baráti Kör elnöke elmondta, hogy januártól a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában egy japán szobát alakítanak ki. A könyvek első „forgatói” valószínűleg az induló japán nyelvtanfolyamon részt vevők lesznek, de ebben a klubszerű helyiségben hozzáférhetők, lapozhatók, netán hosszabb-rövidebb időre kölcsönözhetők is lesznek. Az egyesület negyedszázados fennállása alatt alkalmanként kapott egy-egy japán könyvet olyan ismerősöktől, barátoktól, akik a szigetországban jártak, ilyen jelentős könyvállomány azonban eddig nem érkezett hozzájuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.