EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb IV.kerület

Törő visszatér

Bemutatták Dunai Ede Törő visszatér című könyvét, és megemlékezett a lila-fehér labdarúgócsapat 1969-es bajnoki aranyérmének ötvenedik évfordulójáról.

Törőcsik András és a szerző, Dunai Ede (Fotó: Dunai Ede hivatalos facebook oldala)

Az újpesti városháza dísztermében tartott bemutatón Barabás Kiss Zoltán színművész olvasott fel részleteket a könyvből, majd filmbejátszás idézte fel Törőcsik néhány fantasztikus megmozdulását, „Táncolj, Törő”-féle cseleit.
– Az első könyvet is (Törőcsik András – Út a csúcsra) befejezettnek tekintettem, de a rajongók követelték a folytatást – mondta a Törő-életrajz második kötetéről szólva Dunai Ede, a szerző.


– Most tényleg kereknek érzem a történetet, nem tervezek trilógiát – tette hozzá, majd az alkotás folyamatáról elárulta, hogy édesapján kívül Kisznyér Sándor, Törő egykori csapattársa segített sokat. Kisznyér Sándor az emlékeket felidézve elmondta, „zseniális volt Törővel játszani”, Dunai III Ede pedig azt emelte ki, hogy „Törő egyéniség volt, nem lehetett kordában tartani”.

A BVSC-ben kezdett, Újpesten lett sztár

Bár jelenleg gyógykezelésre szorul, a labdával még mindig jól bánik

Törőcsik András 12 évesen a BVSC-ben kezdte a labdarúgást. Tehetségére hamar felfigyeltek, és 1974-ben leigazolta az Újpesti Dózsa. Itt háromszoros magyar bajnok és kupagyőztes lett. Az 1983-84-es Kupagyőztesek Európa-kupája szezonban a negyeddöntőig jutottak, ahol csak az előző évi győztes skót Aberdeennel szemben maradtak alul. 1985-86-ban egy idényt a francia Montpellier csapatában játszott. 1986-1987-ben kanadai teremlabdarúgó-csapatokban szerepelt (Toronto, North York Rockets). Hazatérése után, 1987 tavaszán előbb a Bp. Honvédhoz igazolt, ám ott egyetlen mérkőzésen sem kapott lehetőséget. Ezután előbb a másodosztályú Bp. Volán, majd az első osztályban a Verebes-féle MTK-VM játékosa lett, azonban utóbbi klubjában a második meccsen, a Tatabánya elleni összecsapáson lesérült, és többször nem is lépett pályára. Cselezése, helyzetfelismerése, ritmusváltásai és robbanékonysága nemzetközi szinten is kiugró karrierre predesztinálták, de – sokszor külső tényezők hatására – lehetőségeinek csak töredékét sikerült megvalósítania. Pályafutását két nagy törés hátráltatta, az 1978-as argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint az 1979-es súlyos autóbalesete, amely miatt nem tudott eleget tenni a világválogatotti meghívásnak. Többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára (legjobb eredménye 9. hely).  Egyéni megoldásait, fifikás trükkjeit pályafutása befejezése után is emlegetik a szurkolók. Virtuóz játéka kapcsán született a legendás „Táncolj, Törő!” rigmus.

 

Világsztárról, 144 oldalon

A szerző ebben a rendkívül izgalmas, szókimondó és formabontó kötetben a kivételes tehetségű újpesti futballista, Törőcsik András szemüvegén keresztül ismerteti meg a kedves olvasókat a magyar labdarúgás utolsó sikerkorszakával. A könyv akkor kezdődik, amikor Törő súlyos autóbalesete után bő fél évvel visszatér a pályára, és megpróbál újra felkapaszkodni oda, ahová a tehetsége alapján mindig is tartozott. A világ legjobbjai közé.
A kor szellemét és az öltözői hangulatot is bemutató könyv legendás játékosok és felejthetetlen mérkőzések felidézésével kísérel meg utánajárni annak, vajon sikerülhet-e a talpra állás egy olyan velejéig romlott közegben, amely sorozatos baklövéseket elkövetve szétveri a legyőzhetetlennek tűnő újpesti aranycsapatot. Vagy immár végérvényesen darabjaira hullik egy fényesen induló karrier?

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.