2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Kecskemét

Tripla öröm a családban

Hazamehettek a kórházból a november 7-én császármetszéssel született kecskeméti hármas ikrek. A fiúk, név szerint Zoltán, Tamás és Ádám a várandósság 34. hetében születtek meg, és a koraszülöttségre való tekintettel inkubátorban töltötték életük első hetét.

A kórház képviseletében az immár ötfős családtól dr. Kelemen Edit, a koraszülöttrészleg vezető főorvosa és dr. Temesváry Béla szülész-nőgyógyász főorvos búcsúzott.


A hárompetéjű ikrek közül először Zoltán látta meg a napvilágot, 44 centiméterrel és 2150 grammal. Ahogyan édesanyjától, Csenkiné Hajagos Edinától megtudtuk, nemcsak a neve hasonlít az apukájáéra, de a külseje és a temperamentuma is. Másodiknak Tamás érkezett, ő 43 centiméterrel és 1870 grammal, az anyuka szerint ő rá hasonlít, törékeny és világos bőrű. Harmadikként, 42 centiméterrel és 2100 grammal, pedig megszületett Ádám.

A büszke szülők a három aprósággal
Fotó: Nagyné Szigeti Dóra

 

– Csodálatos érzés volt, amikor a mellkasomra tették őket – mesélte az édesapa, Csenki Zoltán. Ugyanis az első órákban nagyon fontos testkontaktus miatt az édesapa mellkasán érkeztek meg a hármasikrek a szülőszobáról a koraszülöttrészlegre.


Edina összesen hét hetet töltött a kórházban, a várandósság 30. hetétől kezdve. A babákat világra segítő szülész főorvostól, dr. Temesváry Bélától megtudtuk, ez óvintézkedés volt. A várandósság előrehaladtával és ikerterhesség esetén nő a terhességi mérgezés kockázata.

Apai jelenlét

Az utolsó napokat a kórteremben együtt tölthette a család. Dr. Kelemen Edit főorvos szerint nagyon fontos, hogy az apuka is minél korábban részese legyen a babák ellátásának, hogy otthon megfelelő segítsége lehessen az édesanyának.

 

Nem maradnak egyedül

Zoltánnak és Edinának a fiúk az első gyermekeik, így amikor értesültek arról, hogy örömük megtriplázódott, először kétségbe estek. „Ők az első három” – mondta viccesen az édesapa. Azonban otthon sem maradnak segítség nélkül. Mivel költözés előtt állnak, átmenetileg a nagyszülőknél fognak lakni, de a kecskeméti önkormányzattól is kapnak egy „Szupernagyi” támogatást.

Kapcsolódó Cikkek