2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Ózd

Turisztikai célpontok fejlesztése Észak-Borsodban

Kormányzati döntés született arról, hogy a következő évek egyik fontos célkitűzése térségünk turisztikai vonzerejének növelése lesz. Az arlói Suvadás Liget megújulása, a borsodnádasdi Ó-Bükk Látogatóközpont megépítése, a szögligeti Szádvár rekonstrukciója vagy a Rakacai-víztározó fejlesztése mind-mind ezt a célt szolgálja.

Ózd kistérségében több olyan látnivaló található, amelynek minősége egyelőre nem éri el a turisták által egyre inkább igényelt színvonalat. Ezek egyike az Arlói-tó, amely hazánkban egyedülálló, Európában az erdélyi Gyilkos-tóról mondható még el, hogy suvadással, vagyis a felső földrétegek beszakadásával keletkezett. A festői környezet képét alaposan elrontják az engedély nélkül épült tóparti építmények, ám az elnyert pályázat főként a terület modernizálását, a látogatók számára a sportolási lehetőségek megvalósítását és a szabadidő eltöltésének kielégítését szolgálja majd. A 173,7 millió forintból az Arlói-tónál közel 400 négyzetméteresre bővül az étterem, és szabadtéri színpad, hat öltözőkabin, úszóstég, hat szolárzuhany, hat öltözőkabin és négy horgászstég, valamint 1636 méter kerékpárút épül. Járdánházán 1387 méter kerékpárutat alakítanak ki, amelyről biztonságosan elérhetővé válik a szép természetei környezetben fekvő Gyepes-völgy. A közbeszerzési szerződést a napokban írták alá egy ózdi céggel, amely a legkedvezőbb ajánlatot tette.


Borsodnádasdon az Ó-Bükk Látogatóközpont létrehozása főként a hegységben fellelhető élővilág bemutatását szolgálja majd. A Rakacai-tó megyénk egyik legnépszerűbb horgászvize, amelynek környezete szinte semmit nem fejlődött az elmúlt évtizedekben. Ezt a hiányt fogja pótolni az elnyert kistérségi pályázat.

Kezdődik a rekonstrukció

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget fölött magasodó Szádvár rekonstrukciója is elkezdődik, ami a hazai várprogram része. A középkori erődítmény létét egy 1268-as oklevél jelzi, ám építésének pontos ideje nem ismert. A falakat a 460 méter magas Várhegy fennsíkjára építették, anyaga rakacai márvány volt. Sok tulajdonosváltáson esett át, nem került török kézre a XII. században, viszont fontos szerepet játszott a Thököly-féle kuruchadjáratban. Ezt bosszulták meg az osztrákok, akik elfoglalták a várat, majd 1688-ban felgyújtották. Utána a környékbeliek nagy mennyiségű követ hordtak el a romokból építkezésekre.

Az állami intézkedés előtt 2007-ben megalakult a Szádvárért Baráti Kör, amelynek tagjai kitakarították a növényzettel benőtt területet, és muzeológusok utasítása alapján nekiláttak az állagvédelemnek. Szerveznek vármentő napokat és vármentő hetet is, amikor intenzívebben veszik ki a részüket a munkákból, ahol minden segítőkész várbarátot szívesen látnak.

Fotó: Kovács István
 Az Arlói-tó strandja megújul, a retro Hableány étterem helyett modern épül

Fotó: Lokál archív
A Rakacai-tó beruházásai növelik a vonzerőt

Fotó: Wikimedia
 Korabeli metszet a Szádvárról

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.