2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Szombathely

Új gyár épül Szombathelyen

A Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintból új, elektromosautó-alkatrészeket előállító gyárat épít Szombathelyen – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A beruházás állami támogatással valósul meg, és 150 új munkahelyet teremt.

A Schaeffler-csoport családi tulajdonú vállalat, ipari és autóipari beszállítóként több mint 50 országban mintegy 170 vállalata működik. Fotó:CSG

Szijjártó Péter kiemelte: a Schaeffler a világ 23. legnagyobb autóiparibeszállító-vállalata, új stratégiája keretében folyamatosan növeli az elektromos autók komponenseinek gyártási kapacitását. A vállalat úgy döntött, hogy az új autóipari korszakra történő átálláshoz szükséges beruházását Magyarországon valósítja meg, az új gyáregység kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik majd.


Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Dirk Spindler, a Schaeffler Group alelnöke és Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Schaeffler Savaria beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 28-án.

Hende Csaba

Az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője a megyei napilapnak arról beszélt, hogy Szombathely eddig is vonzó befektetési célpont volt, ugyanakkor az új beruházás további forrásokat és munkahelyeket hoz a térségbe. Hozzátette: ahhoz, hogy ez a beruházás megvalósuljon, kulcsfontosságú volt a Külgazdasági és  Külügyminisztérium és a cég együttműködése. – Köszönöm Szijjártó Péter miniszter úrnak az ügyben végzett munkáját, és a Schaffler Savaria döntését. A kormány mintegy 5 milliárd forinttal támogatja a cég befektetését. A térség országgyűlési képviselőjeként az a feladatom, hogy minél több munkalehetőséget, befektetést szerezzek Szombathelynek, s ennek a feladatnak örömmel teszek eleget – hangsúlyozta Hende Csaba.

Hende Csaba megköszönte a kormány együttműködését és támogatását Fotó: KKM/Burger Zsolt

– A most bejelentett beruházás tovább növeli a magyar gazdaság exportteljesítményét, megerősíti Magyarország fellegvár szerepét az új autóipari korszakban, megélhetést ad újabb 150 családnak és további keresletet fog támasztani a kis- és közepes vállalkozások termékei, szolgáltatásai iránt – hangsúlyozta a miniszter.

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az új gyár egy 30 hektáros területen, a régi gyártól 3 kilométerre, zöldmezős beruházással épül meg. A 18 ezer négyzetméternyi területből 15 ezer gyártóterület lesz. A beruházás 2020 februárjában kezdődik, és az év végére befejeződik.


Illés Károly

A szombathelyi Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón fejezte ki örömét, hogy másfél éves előkészítő munka eredményeként megvalósulhat a beruházás. Megköszönte a támogatást a magyar a kormánynak, Szijjártó Péter miniszternek, Puskás Tivadar korábbi polgármesternek, Hende Csaba országgyűlési képviselőnek és Szigeti Tibor ügyvezetőnek. Szerinte különösen fontos, hogy az innovatív technológia Szombathelyen fejlődik tovább és modern, környezetbarát megoldások kerülnek előtérbe.

Illés Károly is üdvözölte a beruházást  Fotó: CSG

Kapcsolódó Cikkek