EUR: 354,96 Ft
CHF: 331,12 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Miskolc

Újabb bemutató a színházban

Az Ünnep után Szabó Máté újabb filmet állít színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban. Anders Thomas Jensen azonos című dán-német filmjének színpadi adaptációját a Játékszínben láthatja a miskolci közönség.

Szabó Máté rendező elmondta, az elmúlt 20 év skandináv filmjeiben a kompromisszummentesség vonzza őt leginkább: ezekben az alkotásokban a gondolkodói, ábrázolási szabadság az igazságok kutatásának vannak csupán alárendelve.


Ádám almái – gyümölcsöző komédia a Játékszínben – fotó: mnsz.h

 

– Az Ádám almáiban az szimpatikus számomra, hogy finom iróniával viszonyul minden olyan végső következtetéshez, amit a nagy morális kérdésekben, a jó és a rossz viszonyának megfejtésében tehetünk. Kerüli a pátoszt, leplezetlenül, kendőzetlenül mutat rá arra, hogy az élet mindig felrúgja azokat a szabályokat, amiket építeni próbálunk. Ez az előadás olyan helyzetek sokasága, amelyek meghökkentően emberiek, ezért abszurd és tragikomikus. Ha saját magunkat, főbb jellemvonásainkat is egy nagyítón keresztül szemlélnénk, hasonlóan szélsőséges alakokra, furcsa kreatúrákra bukkanhatnánk legbelül – mesélte Szabó Máté.

A történet

A börtönből frissen szabadult Ádámot tizenkét hét közmunkára ítélik. A mindig derűs pap, Iván közösségébe kerül, különös alakok közé. Iván szerint nincsenek gonosz emberek, a világ csak akkor gonosz, ha a gonoszt keresik benne. Iván arra kéri Ádámot, tűzzön ki maga elé egy célt. Ádám a kert büszkeségét, az almafát veszi célba, a gyümölcséből almatortát akar sütni. Ádáz küzdelem veszi kezdetét, mert a Sátán sem tétlenkedik…

Kapcsolódó Cikkek