2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Újabb szexuális zaklatás történt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Megalázta, megfélemlítette és szexuálisan zaklatta diákjait a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy tanára, (egyelőre nevének kezdőbetűjét írjuk le: T.)  egy jelenlegi diák állítása szerint. Ráadásul, a diák szerint erről a tanár videót is készített. Az Origo információi szerint a diák írásban jelentette az esetet Upor László rektorhelyettesnek, aki éppen most akar az egyetem rektora lenni. Upor nem válaszolt a lap kérdéseire, de az egyetem kancellárja (aki természetesen nem felelős a szakmai munkáért) megerősítette, valóban kaptak ilyen bejelentést. A tanár 2017 óta már nem dolgozik az egyetemen.

Az Origo birtokába jutott egy levél, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy jelenlegi diákja írt Upor László rektorhelyettesnek. Ebben a diák leírja, korábbi és jelenlegi diákok, valamint színészek beszámolóiból megtudta, hogy az egyetem egy korábbi tanára, T.  szexuálisan zaklatta diákjait.


A levélíró állítja, T. , aki 2012 és 2017 között kifejezetten hatalmi helyzetben levő tanár volt a Színművészetin,  diákjai nemi identitásával foglalkozott, megalázta és megfélemlítette őket, a szexualitásukat firtató beszélgetésekről videofelvételt is készített.

Példákat is felsorol az egyetemnek küldött levelében. Azt írja, hogy egy órán nemi identitásuk alapján csoportosította a diákjait (egyik oldalra kellett állni a heteroszexuálisoknak, másikra a homoszexuálisoknak), egy másik alkalommal pedig videót készített róluk, miközben nemi identitásukról és politikai nézőpontjukról kérdezte őket. Azt is írja, hogy szexuálisan is zaklatta őket.  A levélíró szerint a videókat később a tanár másokkal kielemezte, és azzal megfélemlítette a diákokat.


Vonderviszt Lajos kancellár az Origónak küldött válaszában elismerte, hogy a levelet megkapták. Azt írta, a levél Upor László rektorhelyettes korábbi nyilatkozata után érkezett,  december 13-án, postai úton. Ahogy a kancellár fogalmaz, a névtelen levélben – a hallgató azt írta, tart a retorzióktól  –  korábbi oktatójukat és korábbi hallgatóikat érintő állítások vannak.

„Miután az egyetemnek több mint két éve sem az oktatóval, sem a hallgatókkal nem áll fenn semmilyen jogviszonya, sem jogunk, sem lehetőségünk nincs őket bármiféle vizsgálatba hivatalosan bevonni.” – áll az Origónak küldött válaszban. A kancellár szerint a rektorhelyettes a levél megérkezése után értesítette a fenntartó minisztériumot, illetve meghallgatják mindazokat – önkéntes alapon –, akik érintettek lehetnek.

A válasz végén pedig állítja, egyetlen oktatótól sem érkezett hozzá jelzés a levél megérkezése előtt, az abban leírtakról. Természetesen a kancellár nem felelős a szakmai munkáért, nem az ő kompetenciája, hogy egy-egy órán mi folyik, azaz, elsősorban a rektori címre pályázó jelenlegi rektorhelyettes, Upor Lászlónak kellene megszólalnia az újabb botrányban. Upor egyébként az ATV-ben azt mondta, hogy a Színművészetit vagy lelki beteg vagy frusztrált emberek támadják csak, vagyis úgy gondolja, az intézményen belül minden normálisan működik. Úgy gondolja, hogy ami ott van, az a normális működés.

Emlékezetes, novemberben derült ki, hogy Gothár Péter, a budapesti Katona József Színház rendezője szexuálisan zaklatta női munkatársait.

Gothár a Színművészeti oktatója is volt. Nemcsak Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem Upor László-féle vezetősége is heteken keresztül próbálta eltussolni a zaklatási botrányt. Végül Fekete Péter kulturális államtitkár közbelépésének és az innovációs minisztérium felügyeletének volt csak köszönhető, hogy Gothárt kirúgták – írja az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek