2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Nyíregyháza

Újfajta szívkatéteres eljárás a kórházban

  Maga a szívkatéterezés egyáltalán nem ritka a nyíregyházi kórházban, évente 2000 (!) körül van ezeknek az eljárásoknak a száma. Ezt nevezhetjük „hagyományos” beavatkozásnak, ám vannak olyan esetek (jelentős meszesedés, elzáródás), amikor igazából nem hatékony. Létezik azonban speciális eljárás, egy olyan technika, amit most már a Jósa András Oktatókórházban is alkalmaznak.

A műszaki háttér adott már Nyíregyházán is

A rotablációs szívkatéterezés lényege dr. Kőszegi Zsolt tájékoztatása szerint, hogy a levezetett eszközön keresztül egy fúrót is bejuttatnak a szűkületbe. Ennek apró gyémántszemcsés bevonata van, így képes a nagyon kemény meszet is „lecsiszolni” a szűkületből, így ezt a részt is kezelhetővé teszi. De nemcsak azért, mert az akadályozó anyagot eltávolította, hanem olyan vibrációs energiát is közvetít a szoros mészgyűrűnek, amelynek megrepedése lehetővé teszi a továbbiakban a szűkület tágítását – mondta a debreceni klinikán is oktató osztályvezető főorvos, aki tulajdonképpen „hazahozta” ezt a technikát. Dr. Adorján Gusztáv főigazgató hozzátette: nagy előrelépés az intézménynek, hogy egy korábban itt elképzelhetetlen eljárást tudnak most már alkalmazni, amivel a kritikus mértékű szűkületeket is meg tudják nyitni, így már a megyei betegek is élvezhetik ennek előnyeit, s ezért már nem kell Debrecenbe menni.


Dr. Kőszegi Zsolt és csapata felkészülten várja a gyógyulni vágyókat

Az első két, sikeres beavatkozást követő sajtóeseményen az is elhangzott: az eszközparkot szeretnék továbbfejleszteni. Talán már jövőre be tudják szerezni azt az új röntgenkészüléket, amit a hemodinamikai laborban szeretnének használni, ami tovább segítheti a szív- és érrendszeri betegségek kezelését. Ennek fontosságát pedig nem kell különösebben hangsúlyozni, hiszen közismert, hogy a vezető halálokról beszélünk…

A műszaki háttér adott már Nyíregyházán is

Címkék

Kapcsolódó Cikkek